Aluminij iz Mostara ipak ne gasi proizvodnju

Foto: Ranko Šuvar / Cropix

ALUMINIJ iz Mostara ipak neće ugasiti svoje proizvodne pogone. Rezultat je to hitnog sastanka koji se održao u Zagrebu, a na kojem su sudjelovali ministri Ivan Vrdoljak i Slavko Linić, te predstavnici Aluminija, šibenskog TLM-a i HEP-a.

Aluminij je, naime, najavio gašenje proizvodnje zbog visoke cijene struje koju im HEP isporučuje. Gašenje Aluminija ugrozilo bi i 5000 radnika šibenskog TLM-a, kojem su sirovine iz Mostara potrebne za rad.

"Ono što je bio naš uvjet za bilo kakvu daljnju suradnju s Aluminijem je isporuka sirovine za TLM i sva povezana društva. Tu je naša industrija, tu su naši zaposleni i to je interes koji želimo očuvati i štititi i mislim da smo se danas oko toga lijepo dogovorili. Znači nema nikakvih šokova u sljedećem razdoblju po pitanju Aluminija i TLM-a", poručio je ministar gospodarstva Vrdoljak, prenosi HRT.

Vrdoljak kaže da je Vlada uspjela pomiriti sve strane i osigurati nastavak proizvodnje i radna mjesta u TLM-u, te napominje da Aluminij na tržištu može kupiti struju i jeftiniju nego što je isporučuje HEP.

Hrvatska vlada u Aluminiju ima 12 posto udjela. Podsjećamo, Uprava Aluminija prošlog tjedna je najavila da od 17. lipnja kreću s gašenjem pogona. Objasnili su da Aluminij bilježi gubitke od 104 milijuna maraka, prvenstveno zbog visoke cijene struje.

Pročitajte više