Američka savjetnica za nacionalnu sigurnost: Nema koordinacije SAD-a i Irana protiv IS-a

Foto: Hina

AMERIČKA savjetnica za nacionalnu sigurnost Susan Rice u petak je rekla da između SAD-a i Irana nema vojne koordinacije u borbi protiv Islamske države (IS) na Bliskom istoku.

Rice je to rekla na briefingu za novinare u Bijeloj kući, odgovarajući na informacije da je američki predsjednik Barack Obama napisao pismo iranskom vrhovnom vođi ajatolahu Aliju Hamneiju o IS-u.

"Ni na koji način ne sudjelujemo ni u kakvoj koordinaciji - vojnoj koordinaciji - s Iranom u borbi protiv IS-a", rekla je.

Američki list The Wall Street Journal objavio je u četvrtak da je Obama poslao tajno pismo iranskom vrhovnom vođi ajatolahu Aliju Hamneiju prošloga mjeseca istaknuvši kako dvije zemlje imaju zajednički interes u borbi protiv militanata Islamske države u Iraku i Siriji.

Rice je također rekla da će američka zabrinutost zbog kibernetičke sigurnosti biti važna tema na Obaminim susretima s kineskim dužnosnicima u Pekingu sljedećeg tjedna.

Rice je rekla da ne postoje planovi za službeni susret između Obame i ruskog predsjednika Vladimira Putina na summitu G20, ali će možda biti prilika za neformalne razgovore.

Pročitajte više