Američke tvrtke olovom otrovale djecu u Kini?

ŠANGAJSKE vlasti su optužile američkog proizvođača baterija Johnson Controls i još nekoliko tvrtki da su ispuštanjem ogromnih količina olova otrovali djecu.

Američka tvrtka negira tvrdnje da je njihova tvornica odgovorna za onečišćenja u dijelu grada Kangqiao gdje je kod 49 djece, stare od jedne do tri godine, u rujnu dijagnosticirano trovanje olovom, piše AFP. 

"U istrazi se otkrilo da je Johnson Controls proširio proizvodnju bez dozvole", istaknule su šangajske vlasti koje za onečišćenje olovom krive tri, a izravno za trovanje djece, dvije kompanije. Sve tri tvornice su zatvorene.

Trovanje olovom se, posebno kod djece, smatra opasnim jer može dovesti do usporavanja rasta i mentalne retardacije. Glasnogovornik Johnson Controlsa Fraser Engerman je kazao da su njihova mjerenja pokazala da su emisije plinova iz tvornice dosta ispod najviše razine koju propisuju kineski zakoni o zaštiti okoliša.

Šangajske vlasti su izvijestile da je troje djece još uvijek u bolnici, ali da im se stanje poboljšava. Kineska ubrzana industrijalizacija proteklih 30 godina dovela je do onečišćenja okoliša i mnogih obolijevanja. Prošle godine se je provinciji Zhejiang uhićeno 74 ljudi te je zatvoreno stotine tvornica nakon što se 172 ljudi, uključujući i 53 djece, otrovalo olovom.

Pročitajte više