Američki katolički svećenici vjernicima: Nemojte ići na istospolna vjenčanja!

Foto: Guliver image/getty images

KATOLIČKI svećenici diljem SAD, nezadovoljni zbog odluke Vrhovnog suda koji je legalizirao istospolne brakove na čitavom teritoriju zemlje, pozvali su sve vjernike da se "suzdrže od pohađanja istospolnih vjenčanja".

"Ovo pravilo donijet će velike probleme kod svih katolika, posebice onih koji rade u javnim službama. U nekim slučajevima pravi odgovor sigurno će biti i građanska neposlušnost", stoji u izjavu biskupa Michaela Jarrella iz Lafayettea.

"Pozivam sve katolike da ne idu na istospolna vjenčanja", poručuje Jarrell.

Iz Katoličke konferencije Michigana poručuju kako će učenje crkve o braku sada stvarati nerazumljive konflikte između države i religioznih osoba.

Podsjetimo, američki Vrhovni sud donio je u petak povijesnu odluku kojom je legalizirao homoseksualni brak u cijelom SAD-u. Najviši sud u zemlji je s pet glasova za i četiri protiv presudio da se Ustavom od svake savezne države zahtijeva da sklopi i prizna brak između dvije osobe istog spola. Samo dvije godine nakon što je odlučio da brak nije rezerviran isključivo za heteroseksualne parove, Vrhovni je sud presudio da 14 američkih saveznih država koje odbijaju sklopiti brak dviju osoba istog spola mora ne samo vjenčati ih, nego i priznati njihov brak ako je sklopljen drugdje.

U ime ravnopravnosti svih građana pred zakonom, "14. amandmanom zahtijeva se od savezne države da sklopi brak između dvije osobe istog spola", napisao je sudac Anthony Kennedy govoreći u ime većine sudaca.

"Pravo na brak je temeljno pravo", naglasio je on. "Gay osobe koje se žele vjenčati ne bi trebali biti osuđene na život u samoći, isključeni iz jedne od najstarijih civilizacijskih institucija. Ustav im jamči to pravo", napisao je Kennedy.

Pročitajte više