Američki san Tomislava Debeljaka: Državu zakinuo za 3 milijuna kuna, a dali mu škver i dvije milijarde?

NEZAVISNI sindikat Brodosplita i HUS traže hitan sastanak u Vladi kako bi im se objasnilo zbog čega je prihvaćena ponuda DIV-a premda nisu ispunjeni uvjeti natječaja. Inzistirat će do kraja na zakonitosti. Ako se pokaže da je operacija preuzimanja splitskog škvera nezakonita, odnosno, da nije provedena u skladu s propisanim uvjetima natječaja, tražit će da pravna država reagira i poduzme ono što nalaže zakon.

Očistili mu bilancu i dotirali ostatak

U Nezavisnom sindikatu Brodosplita su, inače, šokirani kako je škver šaptom predan Tomislavu Debeljaku. Čini im se da vlasnik DIV-a uživa u američkom snu. Takva percepcija nimalo ne čudi.

Naime, protiv Debeljaka se vodi postupak zbog varanja države na isplati plaća u kninskom TVIK-u preko putnih naloga, čime je, kako se sumnja, oštetio državni proračun za tri milijuna kuna. Sada mu ista ta država daruje splitski škver, kojeg gazda DIV-a preuzima sa 50 milijuna kuna vlastitog kapitala plativo u pet rata. Da nije tragično, bilo bi smiješno. Od tog novca moći će se podijeliti malo više od jedne škverske plaće. Za ostalo se pobrinula država, tj. porezni obveznici. Debeljaku su očistili bilancu i još mu dotirali ostatak. Sve skupa, izračunali su pedantni škverani, radi se o neke dvije milijarde poklonjenog novca.

Nije loše za Debeljaka, kojeg je lani za zloporabu položaja i krivotvorenje isprava prijavila šibenska Policijska uprava. Unatoč tome što je prošlo već pet mjeseci, kninsko državno odvjetništvo još nije donijelo državnoodvjetničku odluku. Valjda bi ispalo malo nezgodno da protiv kupca splitskog škvera traže istragu ili, ne daj Bože, dižu optužnicu. Kako bilo, to očito nije bilo od značaja kada se valorizirala ponuda DIV-a.  

Svi šute?

Nevjerojatna je i bizarna medijska tišina kojom je popraćena primopredaja Brodosplita. Osim Indexa, nitko nije spomenuo tragičan apsurd da država posluje sa osobom koju sumnjiče da je prevarila državu. Podsjetimo da Državno odvjetništvo mora voditi računa o zakonitosti državnih poslova. Ne bi bilo loše da se ide u korak s vremenom, a ne da se, kao u slučaju HAC-a, HEP-a i ostalih državnih mastodonata vade kosturi iz ormara i postupa onda kada je višemilijunska šteta već napravljena.

Debeljaku su povjerili sudbine 3.500 škverskih radnika i upravljanje golemim kolektivom, premda su nepravilnosti u poslovanju i isplati plaća već evidentirane u kninskom TVIK-u?! Kako je to moguće? Što je najgore, nitko ni ne spominje.

Pročitajte više