Američki vojnik, koji je u Afganistanu ubio 16 nedužnih civila, tvrdi da se ne sjeća pokolja

AMERIČKI vojnik optužen za ubojstvo 16 afganistanskih civila u naselju Kandahar odvjetniku je ispričao kako se uopće ne sjeća pokolja, javlja AP.

Protiv Roberta Balesa u sljedećih bi nekoliko dana trebala biti podignuta kaznena prijava, a tužitelji tvrde da se nakon pokolja vratio u svoju bazu i sam predao. Ukoliko ga proglase krivim, mogao bi biti osuđen na smrtnu kaznu, izjavio je američki ministar obrane Leon Panetta.

Odvjetnik 38-godišnjeg vojnika za CBS je izjavio da se njegov branjenik uopće ne sjeća detalja pokolja koji je izazvao val negativnih reakcija i doveo do prekida mogućih mirovnih pregovora između SAD-a i talibana.

"Moj klijent se blijedo sjeća događaja od večeri prije napada, ali sve između toga i trenutka kada se predao u njegovom sjećanju ne postoji", potvrdio je odvjetnik John Henry Browne nakon što se po prvi puta sastao s vojnikom.

Nacionalna udruga trgovaca vrijednosnim papirima potvrdila je da narednik Bales Sjedinjenim Američkim Državama duguje više od 1,5 milijuna dolara, koje je prisvojio 2003. godine nakon što ga je arbitražni sud proglasio krivim za krivotvorenje vrijednosnih papira.

Pročitajte više