Amerikanci spriječili bombaški napad na zrakoplov?

AMERIČKE i druge obavještajne agenciju nedavno su spriječile bombaški napad na zrakoplov i zaplijenile eksplozivnu napravu sličnu onima koje je ranije koristila al-Qaida, potvrdili su dužnosnici za CNN.

Jedan američki protuobavještajac je kazao da je zavjera otkrivena prije nego je bio ugrožen bilo koji Amerikanac, kao što niti zrakoplovi nisu bili u opasnosti. Pronađena je eksplozivna naprava slična onoj koja je korištena u neuspjelom pokušaju rušenja zrakoplova iz Detroita 2009. godine, a plan je bio da napad izvrši bombaš samoubojica.

"Treba budno pratiti one koji pokušavaju napasti Ameriku"

Američki predsjednik Barack Obama je za zavjeru doznao u travnju, a Bijela kuća je u svom priopćenju izvijestila da je taj pokušaj dao dokaz da treba ostati oprezan u vezi terorizma u SAD-u i inozemstvu.

Prijetnja je otkrivena oko godišnjice ubojstva bivšeg prvog čovjeka al-Qaide Osame bin Ladena, no drugi obavještajac tvrdi da napad nije bio povezan sa tim datumom. "Nakon ovog incidenta je jasno da ova država mora budno pratiti one koji je žele napasti. Napravit ćemo sve potrebno kako bi Amerika ostala sigurna", kazao je američki ministar obrane Leon Paneta nakon što je vijest izašla u medije. FBI je kazao da je obavio tehničku i forenzičku analizu improvizirane eksplozivne naprave koje je zaplijenjena u inozemstvu.

Napad željela izvesti al-Qaida Arapskog poluotoka?


Bomba je slična onima koje je koristila al-Qaida Arapskog poluotoka, koju zapadni dužnosnici opisuju kao trenutno najopasniju podružnicu terorističke organizacije. Šef američkog parlamentarnog Obora za nacionalnu sigurnost, Peter King, je kazao da je bomba trebala biti postavljena u jedna od američkih zrakoplova. Republikanac iz New Yorka je dodao da je njezin pronalazak samo dio operacije koja je još uvijek u tijeku.

Američki dužnosnici su kazali da osoba koja je planirala koristiti bombu više nije prijetnja. Vjeruje se da al-Qaida Arapskog poluotoka ima više od tisuću pripadnika u Jemenu i dobre veze sa vodstvom organizacije u Pakistanu. Jemenska podružnica stoji iza dva najopakija pokušaja posljednjih napada na SAD: pokušaj bombaškog napada 2009. godine i pokušaj podmetanja bombi u printere u teretnim zrakoplovima 2010. godine koje su trebale završiti na adresama u Chicagu.

Američki dužnosnici vjeruju da je u oba slučaja bombe napravio Ibrahim al-Asiri.

Pročitajte više