Amerikanci tvrde, Rusi demantiraju: Rusija projektilima gađala Islamsku državu pa pogodila Iran

Screenshot: YouTube

ČETIRI ruska krstareća projektila aktivirana u Siriji s Kaspijskog jezera pogodila su Iran, objavili su američki službenici, javlja BBC.

Još nema nikakvih naznaka o šteti koju su prouzročili.

Rusija je pak rekla da su četiri rakete pogodile svoje ciljeve. "Sve naše ispaljene rakete pogodile su svoj cilj", rekao je glasnogovornik ruskog ministarstva obrane Igor Konašenkov.

Do novog razvoja događaja došlo je nakon što je NATO obznanio kako će braniti saveznike ukoliko dođe do eskalacije ruske vojne sile u Siriji. NATO jača kapacitete svojih snaga kako bi one bile u stanju brzo odgovoriti na potencijalni izazov.

Moskva odbacuje optužbe Zapada o tome da u pravilu napada protivnike sirijskog predsjednika Bashara al-Assada te ističe kako su napadi za cilj imali isključivo uporišta Islamske države i drugih militantnih grupa. 

SAD: Nisu nas upozorili prije ispaljivanja raketa

Rusija je ovaj tjedan ispalila krstareće projektile na mete u Siriji a da o tome nije prethodno obavijestila SAD-a, rekao je u četvrtak američki ministar obrane Ash Carter, opisujući trend nepredvidljive vojne akcije zbog koje su SAD i saveznici nervozni.

> Rusija udarila po IS-u s 24 krstareće rakete; Putin: Dovedite mi kalifa živog ili mrtvog

"Svjedočimo sve manje profesionalnom ponašanju ruskih snaga. Povrijedili su turski zračni prostor... Ispalili su krstareće projektile s Kaspijskog jezera bez upozorenja", rekao je Carter nakon sastanka NATO-a u Bruxellesu.

Američki zrakoplovi izmicali ruskima

Moskva je u srijedu objavila da je ispalila više krstarećih projektila na sirijske ciljeve s Kaspijskog jezera, preko Irana i Iraka, što je udaljenost od gotovo 1500 kilometara.

SAD je priznao da su zrakoplovi američke koalicije koji bombardiraju islamiste u Siriji morali najmanje jednom promijeniti smjer kako bi izbjegli bliski susret s ruskim zrakoplovima. Carter je rekao da je ruski zrakoplov prošao na nekoliko milja od američke bespilotne letjelice.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg nazvao je u četvrtak "zabrinjavajućom eskalacijom" vojnu aktivnost Rusije u Siriji koja izvodi sve više udara kao podršku režimu Bašara al-Asada i čiji su zrakoplovi povrijedili zračni prostor Turske, članice Sjevernoatlantskog saveza.

Kako je priopćilo rusko ministarstvo vanjskih poslova, ruski i američki šefovi diplomacija Sergej Lavrov i John Kerry razgovarali su u četvrtak o stanju u Siriji. Oni su razgovarali o koordinaciji borbe protiv Islamske države i potrebi da se izbjegnu incidenti u sirijskom zračnom prostoru na kojem djeluju i ruski i američki zrakoplovi.


Sjedinjene Države objavile su u srijedu da neće vojno surađivati s Rusijom u Siriji jer je strategija Moskve "tragično manjkava", kako je rekao američki ministar obrane Ash Carter, dok je rusko ministarstvo obrane priopćilo da SAD samo traži izgovor da ne surađuje u borbi protiv terorizma.

 Međutim, SAD je naglasio kako je voljan održavati osnovne, tehničke razgovore s Rusijom kako bi pokušao zajamčiti sigurnost pilotima.

Iran ništa nije potvrdio


Iran ne potvrđuje pad ruskih raketa na svoje tlo, a što je u četvrtak ustvrdio američki dužnosnik, rekao je danas glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova. 

"Ne potvrđujemo" tu informaciju, odgovorio je kratko glasnogovornik Marzieh Afkham.

U četvrtak je ruska vojska opovrgnula tvrdnju američkog dužnosnika koji je rekao da su ruske rakete pale na iransko tlo.

"Bilo koji profesionalac zna da tijekom tih operacija mete utvrđujemo uvijek prije i poslije udara: sve naše ispaljene rakete pogodile su svoju metu", rekao je glasnogovornik ruskog ministarstva obrane Igor Konačenkov.

Ruski dužnosnik nije iznio pojedinosti o područjima koja su mogla biti pogođena ruskim raketama u Iranu. Islamska Država Iran saveznik je Rusije u potpori režimu sirijskog predsjednika Bašara al-Asada, u čemu se razilaze sa Zapadom koji želi odlazak Asada s vlasti.

Rusija, glavni saveznik sirijskog predsjednika Bašara al-Asada počela je prošli tjedan sa zračnim napadima u Siriji kazavši da gađa položaje džihadista Islamske države, dok borci na terenu i zapadne zemlje kažu da je ruska kampanja uglavnom fokusirana na druge pobunjeničke skupine te da zapravo podupiru Asada a ne gađaju Islamsku državu.

Pročitajte više