Andrija Kević oslobođen i na drugom suđenju za Mesopromet

ANDRIJA KEVIĆ oslobođen je danas na splitskom Općinskom sudu optužbe za kriminal u Mesoprometu. Keviću je ovo već druga oslobađajuća presuda vezana za poslovanje u uništenom splitskom mesoprerađivačkom gigantu. Kako doznajemo, Državno odvjetništvo će se žaliti na danas donijetu oslobađajuću presudu. Tražili su novo financijsko-knjigovodstveno vještačenje, no sudac Mario Franetović nije im izašao u susret.

Optužnica iz 2003. godine malo je obimnija pa sudac Franetović nije trošio vrijeme na čitanje. Samo je kratko objavio da su Kević i ostatak družine oslobođeni. Za neka djela je nastupila zastara pa je u tom dijelu donijeta odbijajuća presuda.

Nema banke, nema potraživanja?

Sudac Franetović kratko je pojasnio da su svi poslovni odnosi između tvrtki Dinara i Mesopromet zatvoreni te da se u stečajnom postupku utvrdilo kako ne postoji nijedna banka koja bi potraživala nekakav kredit. Franetović je istaknuo kako je vještakinja Kata Filipović utvrdila da nisu postojala nepostojeća potraživanja temeljem kojih su zatvorene kompenzacije između pojedinih tvrtki, što je upravo suprotno onome što je tvrdilo Državno odvjetništvo.  

Novac 90-ih vrjedniji od robe na lageru

Sudac Franetović kratko se osvrnuo i na dio optužnice, koji se odnosio na cipele namijenjene HŽ-u. Kević nije kriv, postojao je odnos između HŽ-a i Dinare, HŽ se nije držao dogovora, a novac je u to doba više vrijedio od robe nego roba na lageru. Franetović drži da je trebalo sagledati poslovne uvjete koji su vladali tijekom inkriminiranog razdoblja sredinom 90-ih. Sudac je ocijenio kako je Državno odvjetništvo teretilo Kevića za zloporabu u gospodarskom poslovanju, a ne za sklapanje štetnog ugovora, kako su trebali. No, to nije ništa bitno promijenilo na stvari jer je utvrđeno kako nije počinjeno nikakvo kazneno djelo, kazao je Franetović na objavi.

Kević: Moglo je ovo i ranije

Slučaj Mesopromet bio je krajem 90-ih jedan od najrazvikanijih u Splitu. Kević je neko vrijeme proveo u pritvoru, danas je bio na objavi presude. Nije nam ništa htio posebno komentirati, samo je kazao kako se istina mogla i prije utvrditi.

Kević se nakon epizode u Mesoprometu, prebacio u Vodice. I tamo je "palo" par kaznenih prijava. Za sada bez nekog konkretnog rezultata. U međuvremenu Kević se bacio i u medijski biznis pa je danas suvlasnik Aktuala i Businessa.

U slučaju Mesopromet sudili su i njegovom bratu Damiru, no nakon 13 godina utvrdilo se da nije bio član Uprave pa je od njega tužilaštvo odustalo na zadnjem ročištu.

Kevićev branitelj: Nije bilo materijala za optužnicu, hoće li netko odgovarati za trošak?

Kevićev branitelj Nediljko Ivančević svojedobno je, baš u doba istrage u slučaju Mesopromet, bio šef splitskog Općinskog državnog odvjetništva. Uvjeren je da optužnica nikada nije trebala ugledati svjetlo dana.

"Vještačenje je pokazalo da tu nema materijala za optuženje, jer nikakva kriminalna djela nisu počinjena. Žalosti što smo za nepravomoćnu potvrdu trebali čekati toliko dugo. Može se čak postaviti pitanje hoće li sada netko snositi odgovornost za troškove. U 10 godina obavljeno je najmanje 50 radnji po tri tisuće kuna, pa sad vi izračunajte. Državno odvjetništvo konstantno je inzistiralo na postupku. Kada se utvrdilo da Dinara nije slabila poziciju Mesoprometa i Salonacoopa kako bi se umanjila stečajna masa, onda su išli s tezom da Dinara nije imala namjere vratiti kredite koje je digla kod Mesoprometa. Prema stečajnom spisu  Mesopromet od Dinare ništa ne potražuje, a krediti su izdani uz najveću moguću kamatu koja je u to doba bila na tržištu", pojasnio nam je Ivančević.

Kević: U Hrvatsku sam uložio 12 milijuna eura, a tretiraju me poput kriminalca

Kević je u javnosti prepoznat kao financijer HSS-a blizak Anti Markovu, no on to poriče. Kaže da je s Markovom samo prijatelj, a da sa HSS-om nema nikakve veze. Kević je često prikazivan u medijima kao osoba koja barata sa sumnjivim kapitalom. Na svojem blogu sve je demantirao. Požalio se kako je u Hrvatsku uložio 12 milijuna eura, a ima tretman kao kriminalac.

Pročitajte više