Anketa: Pala popularnost Angele Merkel

Foto: Hina

PODRŠKA konzervativcima Angele Merkel je pala za dva posto zbog nesuglasica unutar njenog parlamentarnog bloka i trećeg paketa pomoći za Grčku, sugerira anketa objavljena u srijedu.

Kršćanski demokrati (CDU) i sestrinska bavarska stranka Kršćanska socijalna unija (CSU) imaju podršku 41 posto ispitanih, dva posto manje nego prije tjedan dana.

Glasovi ipak nisu otišli oporbenim Socijalnim demokratima (SPD) koji dijele vlast u "velikoj koaliciji" s Merkel i već neko vrijeme uživaju podršku 23 posto ispitanih. Dobitnici su radikalna Ljevica s podrškom 11 posto građana i radikalna desnica iz Alternative za Njemačku (AfD) s četiri posto glasova, prenosi Reuters

Pobuna u redovima konzervativaca

Broj ljudi koji bi glasali za Merkel je pao na najnižu razinu ove godine i iznosi 53 posto, što je miljama daleko od glavnog rivala iz SPD-a Sigmara Gabriela kojem je podrška porasla za 2 boda i iznosi 14 posto.

Manfred Guellner, rukovoditelj agencije Forsa koja je provela istraživanje, kaže da je povod za pad popularnosti kancelarke prošlotjedno parlamentarno glasanje o pružanju pomoći Grčkoj kad je zabilježen rekordan broj protivnika "iskupljenju" unutar njene stranke.

Relativno velik broj pobunjenika "znači da je Merkel dosegla najnižu razinu (popularnosti) ove godine," napisao je Guellner.

Ankete su početkom mjeseca sugerirale da Merkel ima šansu za osvajanje apsolutne većine, a na njenu popularnost utječe i izbjeglička kriza, odnosno rastući priljev izbjeglica u Njemačku gdje će se izbori održati 2017. godine.

Pročitajte više