Austrija ponovno u problemima zbog Hypo banke: Bavarci traže 2,4 milijarde eura i stopiraju prodaju Amerikancima

Foto: Hypo

AUSTRIJA se našla u novim problemima zbog Hypo banke.

Kako javlja bečki Der Standard, Bayerische Landesbank (BLB) od Austrije potražuje 2,4 milijarde eura jamstava koje je austrijska država preuzela za Hypo banku, te se protivi prodaji koja je već dogovorena s američkim fondom Advent.

>Postignut dogovor: Amerikanci kupuju Hypo banku

"Loše vijesti došle su za Austriju, odnosno ministra financija Hansa Jörga Schellinga, u srijedu navečer iz Münchena. Umjesto očekivane potvrde prodaje balkanske mreže Hypo banke američkom investicijskom fondu Advent, ministar je dobio dopis od Bayerische Landesbank koji bi državu i porezne obveznike mogao stajati mnogo novaca"', javlja Der Standard najnoviji preokert u višegodišnjoj aferi oko propale Hypo Alpe Adria banke.

Naime, BLB je svojedobno dobila garancije od Austrije u vrijednosti od 2,4 milijarde eura kada je propala banka nacionalizirana krajem 2009. godine, a protive se i prodaji balkanske mreže Hypo banke. BLB isplatu 2,4 milijarde plus kamate traže u roku od dva tjedna.

BLB je svojoj austrijskoj kćeri davala kredite koji prema njihovom izračunu iznose 2,4 milijarde eura. Austrijanci te kredite nisu vraćali, pa je slučaj završio na sudu.

BLB se poziva na ugovor od 29. prosinca 2009., u kojemu stoji da se Republika Austrija obavezuje "u slučaju razbijanja banke ili njenog ukidanja na traženje Bavarske vratiti sve neotplaćene kredite".

Osim toga, Bavarska zasad nije zadovoljna dogovorom da se balkanske podružnice Hypo banke prodaju američkom fondu Advent.
 

Pročitajte više