Autorica lektire Bum Tomica o napadu "katolika": Žao mi je što uvijek sve ide u kompletu s Isusom i generalima!

Foto: Ilustracija

NA STRANICI Zdravstveni odgoj, koja je protiv uvođenja zdravstvenog odgoja u škole, objavljeno je kako su otkrili novi skandal u MZOS-u. "Nevjerojatno. Novi skandal i odvratnost! Danas se iz škole vratila moja kćer (10 godina) i donijela, zaprepaštena i uznemirena, knjigu 'Bum Tomica 1', autorice Silvije Šesto Stipančić, a koju treba pročitati za LEKTIRU. Ova knjiga, da ne bude zabune, nalazi se na popisu lektire za 4. razred osnovne škole. Djeca u razredu su se uznemirila kada su pročitala prvu priču i počela negodovati. Molim Vas, pogledajte i pročitajte PRVU PRIČU s kojom ta knjiga započinje. Hiperseksualizacija djece je sada preslab pojam i čisti amaterizam. Ovo je čista pornografija!", napisali su protivnici zdravstvenog odgoja, odnosno stanoviti Krešimir Miletić iz Udruge za promicanje obiteljskih vrijednosti – Blaženi Alojzije Stepinac.

Valja dodati i kako se ova knjiga obrađuje samo u pojedinim školama obrađuje. Međutim, Miletića su u ovom slučaju pogodili određeni dijelovi knjige:

"Da sam se bolje potrudio, vidio bih joj gaćice..."

"Trebalo bi je skinuti."

"Ne mogu je ni zamisliti golu. Zamišljam, zamišljam... Trudim se... Ne, ne mogu!!!"

"Sestra Onči mi je pričala neki štos o trafostanici i prenzervantivu. Ništa nisam skužio i rekla je: Ti si, buraz, retardiran!"

"Stalno si gleda cice. Gazi po trosjedu... da vidi te svoje cice. Cicatija je nego što je visokija."

"Piksi, teti se vide gaće, ali samo izbliza! - mama se mogla uvijek na mene osloniti. Buraz je dvije sekunde poslije sjedio ispod tete. Ili možda tri. Što ću kad volim pretjerivati."

Miletić dodaje: "Pogledajte u koji kontekst se stavlja devetogodišnjak koji ne zna što je prezervativ - on je retardiran.", ali i poziva ljude da reagiraju: "Sutra pišem pismo ministru Jovanoviću i Filipoviću i pozivam Vas da reagirate kao roditelji. Ovo sada već nadilazi naše sumnje i zahtijeva potpunu i temeljitu istragu kompletne literature koju se stavlja pred našu djecu. Ne trebam Vam opisivati užas s kojim smo supruga i ja pročitali ovu priču. Nazvao sam razrednicu i obećala je reagirati povlačenjem knjige. Žurno povlačenje ovakve knjige je najmanje što se treba napraviti, a ostavka garniture koja uništava djetinjstvo našoj djeci je sada već stvarno pitanje dobrog ukusa."

Autorica: Neka im Bog pomogne


Autorica knjige je Silvija Šesto, književnica koja piše djela i za djecu i za odrasle, dobitnica je mnogih nagrada, suradnica u časopisima za djecu, dnevnim listovima... Od 2005. serijal priča Bum Tomica, te romani Vanda, Debela i Tko je ubio Pašteticu uvršteni su u lektiru za četvrti, odnosno osmi razred osnovne škole. Serijal Bum Tomica postavljen je 2007. na kazališne daske u zagrebačkoj "Maloj sceni". Iste godine autorica je za tekst Bum Tomice na "Naj naj festivalu" dobila nagradu "Žar ptica".

Jedna je od pokretačica Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade, te njegova potpredsjednica. Članica je Društva dramskih umjetnika Hrvatske i Društva hrvatskih književnika. U statusu slobodne umjetnice živi i piše u Zagrebu.

Evo što ona kaže o napadu na njenu knjigu:

"Ne znam doista što reći, osupnuta sam tolikom mržnjom i prozivanjem, pišem od studentskih dana, dobitnica sam nagrada od meritornih ljudi, nikad nisam slične primjedbe imala, a putujem po gostovanjima deset godina. Eto, uzeli su me kao medij prepucavanja, to je moguće, internet je otvoren, no toliko huškanja... Žao mi je što uvijek sve ide u kompletu s Isusom, generalima. Pišem i za djecu, volim djecu, imam djecu (troje). Neka im Bog pomogne.", prokomentirala je književnica za Index dodavši kako je zanimljivo koliko se "kao pravi katolici nabacuju kamenjem".

Pročitajte više