Avro Vulcan više neće letjeti, trup bombardera više se ne može sanirati

Foto: FAH

JEDINI britanski bombarder Avro Vulcan iz razdoblja Hladnog rata u letnom stanju posljednji je put nastupio na zrakoplovnoj priredbi Royal International Air Tattoo u bazi Kraljevskog ratnog zrakoplovstva (RAF) Fairford u središnjoj Engleskoj.

Pilot tvrtke Avro Tony Blackman je 1. srpnja 1960. isporučio prvi bombarder Vulcan RAF-u a zrakoplov sa oznakom XH558 bio je 59. od ukupno 136 bombardera tog tipa. Taj je bombarder 19. srpnja 2015. posljednji put nastupio na zrakoplovnoj priredbi a do kraja godine će biti trajno prizemljen.

Vulcan je bio dio takozvane V-bomber force, odnosno flote bombardera (Vickers Valiant, Handley Page Victor i Avro Vulcan) koji su bili su sastavu RAF-a tijekom hladnoratovskog razdoblja. Vulcan je četveromotorni bombarder koji je sa visokom podzvučnom brzinom imao dolet od oko 4.000 kilometara. Osim nuklearnog oružja mogao je nositi do 9.500 kilograma konvencionalnih bombi, što je isprobano tijekom rata za Malvine/Falklandsko otočje početkom 1980-ih godina.

Primjerak Vulcana XH558 služio je u RAF-u od 1956. do 1984. godine kada je "umirovljen". Zaklada Vulcan To The Sky je pokrenula kampanju kojom je nakon tri godine prikupljen novac, više od 7 milijuna funti, za obnovu i obavljeni potrebni radovi da se Vulcan dovede u letno stanje tako da je opet poletio 2007. "Nastupio" je i na otvaranju Olimpijskih igara u ljeto 2012. u Londonu.

Predstavnici zaklade koja je održavala zrakoplov kažu da je trup bombardera došao do granica kada više nije siguran "To je tužno. U početku smo naporno radili da opet poleti ali uvijek smo znali da će doći kraj. Jednostavno, trup zrakoplova ima resurs sati koji je potrošen i njime više nije sigurno letjeti", rekao je za Telegraph izvršni ravnatelj zaklade Robert Pleming.

"Nažalost to pitanje se ne može riješiti novcem. Čak ni jako velikim svotama novca", dodao je on. Za održavanje zrakoplova u letnom stanju brinule su se čak tri specijalizirane tvrtke.

Nakon konačnog prizemljenja zrakoplov će postati dio izložbe o Hladnom ratu i proizvodima britanske industrije na aerodromu Robin Hood pokraj Doncastera, piše na internetskim stranicama zaklade Vulcan To The Sky.

Pročitajte više