Babićeva obrana: Krunski svjedok lagao, tužiteljstvo je obmanuto

Foto: FAH

NA suđenju predsjedniku Hrvatskog liječničkog sindikata Ivici Babiću u ponedjeljak je ispitan krunski svjedok, oftamolog virovitičke bolnice Mijo Fett, koji je potvrdio da je Babiću izdao krivotvorenu liječničku dokumentaciju, no obrana tvrdi da je riječ o svjedoku koji je lažnim iskazom obmanuo tužiteljstvo.

Iako je potvrdio da je Babiću, na njegov zahtjev, izdao krivotvorenu i antidatiranu liječničku dokumentaciju, Fett navodi da je sve učinio kako bi Babić dobio odštetu od osiguranja, a ne kako bi mu pomogao u dobivanju statusa ratnog vojnog invalida. Na sudu je i više puta ponovio da Babić, temeljem njegova 'kolegijalnog' nalaza, takav status nije ni mogao dobiti.

Pod optužbom za ratno profiterstvo

Babiću se sudi za ratno profiterstvo jer je, po tvrdnjama tužiteljstva, smetnje vida koje je imao od djetinjstva lažno prikazao kao povrede zadobivene u Domovinskom ratu i na taj se način okoristio za gotovo 768 tisuća kuna.

U optužnici podignutoj sredinom travnja, a potvrđenoj krajem svibnja, tužiteljstvo tvrdi da je Babić u prosincu 1995. zatražio od liječnika oftalmologa da mu izradi neistinitu dokumentaciju i antidatira je, kako bi proizlazilo da je "1990. i početkom 1992. imao stopostotni vid na oba oka".

Iako je kazao kako mu je Babić rekao da je problema s lijevim okom imao od djetinstva, Fett je na Općinskom kaznenom sudu u ponedjeljak posvjedočio kako do antidatiranog pregleda 1995. Babića nikada nije pregledavao, odnosno da tvrdnje o slabijem vidu na jedno oko nikada nisu bile objektivizirane. Ipak, prisjetio se da na spornom pregledu Babić nije nosio naočale.

Tužiteljstvo: Babić krivotvorio dokumentaciju

Tužiteljstvo tvrdi da je Babić kivotvorenu dokumentaciju u siječnju 1996. priložio zahtjevu za priznavanje statusa hrvatskoga ratnog vojnog invalida, neistinito naznačivši da je stradao na bojišnici u mjestu Draganići kod Pakraca.


Na temelju lažne dokumentacije, tvrdi tužiteljstvo, u veljači 1996. izdano mu je rješenje o priznavanju statusa vojnog invalida temeljem koje je sve do kraja ožujka ove godine primao razna imovinska prava. Među ostalim, na svakoj su mu plaći obračunavani manji iznosi poreza i prireza, a šteta koju je napravio državnom proračunu tužiteljstvo je procijenilo na najmanje 767.880 kuna.

Babić: Slučaj motiviran politikom

Šef liječničkog sindikata, koji je krajem prošle godine pokrenuo štrajk prekinut uvođenjem radne obveze koju je u konačnici ukinuo Ustavni sud, od početka tvrdi da nije kriv za optužbe koje mu se stavljaju na teret.

Kada je početkom veljače, nakon pet dana istražnog zatvora izašao iz Remetinca, kazao je da je cijeli slučaj motiviran politikom te da je u utvrđivanju invaliditeta prošao cijelu propisanu proceduru, uključujući i reviziju. Tada je najavio i da će oftalmologa Nikicu Gabrića, koji je ga je javno prozivao kao lažnog invalida, tužiti za klevetu.

Pročitajte više