Baki Fati bespravno sagradili crkvu u dvorištu i ne žele je ukloniti: Dosad sam ih molila, a sad ću je ja srušiti

DA U REPUBLICI Srpskoj zakoni često ne igraju preveliku ulogu dobro je poznato, ali da je "učvršćivanje identiteta" nametanjem sakralne simbolike otišlo tako daleko da se ljudima u dvorištu bespravno grade crkve, e to je već slučaj za almanahe.

Upravo je takav slučaj zadesio baku Fatu Orlović iz Konjević-Polja, koja već godinama vodi spor s vlastima RS-a da joj se pravoslavna crkva ukloni iz dvorišta. Iako su se odvjetnik Fate Orlović, Fahrija Karkin, s jedne strane, te Milorad Dodik i episkop zvorničko-tuzlanski Vasilije Kačavenda s druge strane, još 2008. godine dogovorili da se crkva ukloni iz dvorišta čim bude osiguran novi prostor za njenu gradnju, to se do danas nije dogodilo.

Umjesto "preseljenja" crkve, uslijedila je sudska trakavica. Sudovi u Bijeljini i Srebrenici donosili su svakakve odluke, ulagale su se žalbe, da bi na koncu Vrhovni sud RS-a ukinuo drugostupanjsku odluku Okružnog suda u Bijeljini, zbog čega je danas na Osnovnom sudu u Srebrenici započeo obnovljeni postupak u ovom slučaju, piše Klix.ba.

"Ovi u Srebrenici predmet vode samo da ga ne bi završili"

Međutim, Fatin odvjetnik Fahrija Karkin potvrdio je za agenciju Anadolija da je na današnjem ročištu tražio da se slučaj Fate Orlović prebaci iz Srebrenice na neki drugi sud. "Tražimo da neki drugi stvarno nadležan sud, to jeste općinski sud, bude određen da presudi ovu stvar. S tim da taj sud ne bude s teritorija Okružnog suda Bijeljina, jer u Bijeljini potvrđuju sve. Nema smisla da oni u Srebrenici to vode, jer oni predmet vode samo da ga ne bi završili. Nama je svejedno koji će to sud biti, samo da ne bude sud u Srebrenici koji do sada nije donio nikakvu odluku koja bi slučaj riješila u meritum stvari", kazao je Karkin za Anadoliju.

"Crkva je na mojoj zemlji, ja sam ju zarobila. Kupit ću kokoši i u njoj ih držati!"

Istovremeno se baka Fata pita "kakvo je to suđenje i što oni to rade". "Ne znam... Ja hoću svoje dvorište. Do sada sam ih molila, od sada neću. Sad ću je ja oboriti! Oni samo meni prkose. Ali, to više neće moći. Crkva je na mojoj zemlji, ja sam ju zarobila. Ako treba kupit ću kokoši i u njoj ih držati", kazala je Fata Orlović za Anadoliju.

Pročitajte više