Baldasar: Vrati pare! Šundov: Neću!

Foto: Hina, Index

ČINI SE kako je splitski gradonačelnik Ivo Baldasar ubuduće neće moći računati na bezrezervnu podršku Kerumovog HGS-a koji mu je pomagao kada je bilo najteže. Naime, Baldasar je dao nalog gradskim tvrtkama Vodovod i kanalizacija, Promet i Čistoća da zatraže novac koji je svojedobno primio Kerumov zamjenik Jure Šundov kao predsjednik skupštine tih društava. Riječ je o slučaju zbog kojeg je Šundov u lipnju kažnjen od Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa sa 30 tisuća kazne, jer je primao naknadu na koju nije imao pravo povrh plaće dogradonačelnika.

Index je već pisao o ovom slučaju te smo tom prilikom kontaktirali i Borisa Ćurkovića, predsjednika splitskog Gradskog vijeća i dugogodišnjeg pravnog direktora ViK-a, koji nam je kazao da će postupiti po odluci Povjerenstva koje samo ne može tražiti novac nazad, već ga moraju zatražiti pravne osobe koje su ga isplatile. Špekuliralo se da će Baldasar ovu stvar potrpati pod tepih jer su mu HGS i Šundov neophodni u Gradskom vijeću, no evo, ispostavilo se ipak da tome nije tako. 

"Novac neću vratiti, radio sam 16 sati dnevno i zaslužio sve što mi je isplaćeno"

Jure Šundov kazao nam je kako novac ne misli vraćati.

"Gradskim tvrtkama dao je nalog gradonačelnik Baldasar, a ja novac neću vratiti jer smatram da je isplaćen sukladno odluci gradonačelnika Mira Buličića iz 2005. godine. Direktor Prometa Edo Meštanek bio je na svakoj sjednici Skupštine Prometa i nijednom nije stavio primjedbu da nešto nije u redu s naknadom koja mi se isplaćuje. Sada je potpisao dopis kojim novac traži natrag?! I Boris Ćurković je također bio na sjednicama ViK-a pa nije ništa kazao da te isplate nisu bile u redu. Pa tu naknadu je primao i gradonačelnik Baldasar, a ja ne smatram da je on glup da bi radio nešto protuzakonito", kaže Šundov. 

Slučaj je predao odvjetniku jer smatra da je on u pravu, a ne Gradske tvrtke, gradonačelnik i Povjerenstvo.

"Ja sam radio 16 sati dnevno kao zamjenik splitskog gradonačelnika i mislim da sam zaslužio sve što mi je isplaćeno", zaključio je Šundov. 

Baldasar novac vratio pa se izvukao sa simboličnom kaznom od dvije tisuće kuna

Zanimljivo je da je baš danas splitski gradonačelnik Ivo Baldasar kažnjen s dvije tisuće kuna jer je uzimao naknadu od Turističke zajednice i Čistoće. Povjerenstvo mu je kao olakotnu okolnost uzelo što je novac vratio, a radilo se o 20-ak tisuća kuna. Kod Šundova je iznos puno veći. Baratalo se svotom od gotovo 300 tisuća kuna, no Šundov tvrdi da je u pitanju 150 tisuća kuna jer je Zakon u primjeni od 2011. godine pa se ranije isplate ne mogu smatrati spornima.

Povjerenstvo ga je kaznilo u lipnju, a u obrazloženju su naveli da su se odlučili za takvu kaznu jer Šundov nije iskazao namjeru da novac vrati. 

HGS okreće leđa Baldasaru?

Bilo kako bilo, nema sumnje da će ova problematika zaoštriti odnose na relaciji SDP i HGS te ostaje vidjeti kako će Baldasar prevladati ovu političku krizu.

Prvi test će biti 30. rujna kada će se odlučivati o vrućem pitanju plodouživanja i Turističke palače. Baldasar je nakon natječaja odabrao tvrtku iza koje stoji Stipe Mađor, direktor Slobodne Dalmacije Printa, koji je završio u predstečajnoj nagodbi s milijunima kuna dugova. 

Mađor unatoč tome uživa povjerenje aktualne vlasti koja ga je stavila u Nadzorni odbor gradske tvrtke Stanouprava, a sada mu misli pokloniti vrijedan gradski resurs na 30 godina uz simboličan najam. Nema sumnje da će Baldasar uložiti sve da progura Mađora i plodouživanje, no ako mu HGS okrene leđa, onda nema ni teoretske šanse za uspjeh, jer će HDZ-ov blok i Lista Marijane Puljak sasvim sigurno biti protiv.

 

Pročitajte više