Baldasar pozvao Josipovića da češće dolazi, a za zadnji dolazak Splićani platili rođaku 700 tisuća kuna

Foto: Jadran Babić/Cropix

PREDSJEDNIK Ivo Josipović boravi u Splitu. Sinoć je bio glavna turistička atrakcija na otvaranju Splitskog ljeta. Skupina Australaca bila je oduševljena što im se ukazala prilika za zajedničko fotografiranje s hrvatskim predsjednikom, donosi uzbuđeno Slobodna Dalmacija.

Josipović se jutros sastao s gradonačelnikom Ivo Baldasarom. Predsjednik je bio pun hvale za novog splitskog poteštata i stranačkog kolegu. Sa zadovoljstvom je konstatirao kako Baldasar plijeni samouvjerenošću i vizijom razvoja Splita. 

Baldasar oduševljen: U dva mjeseca od starog njemačkog dizela do samouvjerenog vizionara

Normalno da je Baldasaru bilo drago takvo što čuti. Kakav je to napredak u statusu u svega par mjeseci ostvario. Šef Milanović ga je uoči izbora pred cijelim Splitom nazvao starim njemačkim dizelašom, sada ga Josipović kuje u zvijezde. Nije nikoga iznenadilo da se Baldasar ljubazno revanširao predsjedniku te kazao kako njegov dolazak ispunjava optimizmom i kako bi bilo dobro da češće svrati.

Josipović o Zapadnoj obali: Nije razina predsjednika države da sugerira kako će lokalna uprava trošiti proračunska sredstva...

Razumijemo Baldasara, ali zadnji put kada je gradonačelnik Splita, a bio je to Kerum, ugostio Ivu Josipovića, Grad Split platio je 700 tisuća kuna za spas Skalinade, tvrtke koju kao direktor vodi Ivo Josipović, inače, rođak predsjednika Ive Josipovića. Bilo je to u ljeto 2011. godine, svega koji prije mjesec prije parlamentarnih izbora. Josipović je i prije dolazio u Split pa se nikada nije javio Kerumu, što više, izbjegavao ga je u širokom luku.

Pitali su tada novinari Josipovića što misli o Zapadnoj obali i gradskoj investiciji u privatni projekt.

Josipović je kazao da nije razina predsjednika države da sugerira tijelima lokalne uprave kako će trošiti svoje proračunske prihode. Tada nismo znali za Skalinadu, u međuvremenu smo doznali, ali nije bilo predsjednika Josipovića da ga pitamo.

Josipović o firmi svog rođaka: Skalinada nije ni počela, ni završila za Kerumovog mandata, radit će i dalje u slavu Zdenka Runjića

Evo što nam je danas kazao o 700 tisuća kuna koje je Grad isplatio odvjetnici Eciji Bajić Kuljiš, inače, supruzi glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića, kako ne bi likvidirala svima nam dragu Skalinadu, koja priređuje Runjićeve večeri, na kojima je i predsjednik Josipović osobno sudjelovao dodjeljujući nagrade Društva hrvatskih skladatelja. 

"Skalinada nije ni počela za Kerumovog mandata, ni završila. Znamo da je radila i prije, a radit će i poslije u slavu velikog skladatelja Zdenka Runjića. Nadamo se da će tako biti i ubuduće", kazao nam je Josipović, evidentno izbjegavši išta kazati o spašavanju tvrtke koju vodi rođak.

Odluka o spašavanju prošla je, inače, na Gradskom vijeću Splita, i to u doba kada je Kerum imao apsolutnu kontrolu.

Posjet Ive Josipovića u kasno ljeto 2011. godine bio je svima dobrodošao. I Kerumu da mu da politički legitimitet uoči izbora, i Josipoviću iz Skalinade koji se riješio oko muke s ovrhom, i Bajićevoj ženi koja je tako bez dodatnog odvjetničkog angažmana lijepo naplatila zastupanje Grada Splita...

Očekivali smo od predsjednika da će ipak biti malo konkretniji s odgovorom, no što je tu je. Nakon tog pitanja, Josipović i Baldasar okrenuli su se ugodnijim temama.

Josipović o ocu svog savjetnika za sigurnost: Zakon nije donošen radi Josipa Perkovića

Prije toga, uspjeli smo pitati Josipovića i pitanje kako komentira da se u Hrvatskoj donosi poseban zakon koji priječi izručenje Josipa Perkovića, oca njegovog savjetnika za sigurnost Saše Perkovića, koji inače prati predsjednika i na turneji po Dalmaciji, a u trenutku postavljanja pitanja, diskretno se postavio par metara iza novinara. Nitko ga ne vidi, a on sve čuje. 

Evo što je Josipović odgovorio.

"Zakon nije donošen radi jednog slučaja. I bez ove promijene i po prijašnjem zakonu, nije bilo moguće izručenje. Očito nitko nije mislio na taj jedan pojedinačan slučaj", kazao je Josipović.

Novinari su ga pitali i o ustavnim promjenama o nezastarijevanju političkih zločina.

"Ne mislim da je to ključan problem naše države. Mi danas imamo ozbiljnih gospodarskih problema pa bi snage trebali skoncentrirati na rješavanje tog problema. Ako je riječ o slanju jedne univerzalne poruke da nijedan politički zločin ne može biti zaboravljen, meni je to prihvatljivo", kazao je Josipović.

Turneju danas nastavlja obilaskom vjetroparka u Voštanima kod Trilja, poslovne zone Čaporice, a skoknut će i do Šolte položiti cvijeće na grob Vesne Parun.

Pročitajte više