Baldasar u zadnji čas otkazao druženje s novinarima, uplašio se pitanja o ručku s Dončićem?

Foto: Hina

SPLITSKI gradonačelnik Ivo Baldasar u zadnji je čas jučer popodne iznenada otkazao svoj tradicionalni briefing s novinarima u četvrtak u 10 sati. 

Pitali smo pročelnicu Kabineta Anu Đeldum, zbog čega. Đeldum je odgovorila da se procijenilo kako briefing ne treba jer je gradonačelnik jučer imao tiskovnu sa županom Ževrnjom i gradonačelnicima Makarske i Trogira oko smeća, a u utorak je sjednica Gradskog vijeća. Nije nam najjasnije kakve to veze ima jedno s drugim, jer na sjednici novinari ne postavljaju pitanja već gradski vijećnici.

Prije će biti da se Baldasar uplašio da ga netko ne pita za ručak s Hajdašem Dončićem koji je plaćen gotovo 10 tisuća kuna. Izjave koje je dosada davao na tu temu bile su ispod razine. Prvo je bilo da će ručak ići na trošak Grada Splita, a 12 sati kasnije, nakon (ne)prospavane noći, Baldasar je izjavio kako su račun podijelili na tri dijela između Grada Splita, Jadrolinije i Lučke uprave, što je opet katastrofa jer sva tri pravna subjekta "životare" na proračunu. Na kraju je raspravu zaključio izjavom kako preuzima političku odgovornost za ručak.

Čepo zna što je dobro: Bez ručka ministri ne žele u Split

Baldasar je tako otkazao druženje, a baš smo ga htjeli pitati da nam komentira i prepametnu izjavu svog vijećnika i savjetnika Gojka Čepe koji je neki dan kazao kako "novinari nisu trebali pisati o ručku od 10 tisuća kuna, jer sada više nijedan ministar neće htjeti doći u Split". Nije izjava daleko od Baldasarovog razmišljanja koji se pobunio na medijski tretman ručka s ministrom. Nije mu jednostavno bilo jasno zbog čega je ispao problem kada su za stolom u Zrnu soli dogovorili mnoge važne stvari koje valjda ne bi bilo moguće obaviti u uredu bez 10 tisuća kuna.

Čepin nastup pokazuje da je SDP pun perspektivnih kadrova koji znaju što je dobro, a što loše. Prije svega za vlastitu guzicu. Zna Čepo da se treba dodvoriti ministrima skupim ručkom na trošak proračuna i poreznih obveznika. Tako se gradi put u Vijećnicu, Sabornicu, a tko zna, jednog dana, možda i u Vladu.

U Banovini šute o broju ručkova i trošku

U svakom slučaju, pitanja o ovoj temi gradonačelniku se neće moći postaviti, što je šteta iz još jednog razloga. Naime, od Grada Splita tražili smo odgovor koliko se ovakvih ručaka, poput onog s Dončićem, pojelo u ovih osam mjeseci vlasti Ive Baldasara. Odgovor, sasvim očekivano, nismo dobili. Pitali smo i za brojeve ručkova i za iznose koji su plaćani. To je očito bilo prekomplicirano za djelatnike Banovine pa su nam poslali uopćeni odgovor. 

"U drugoj polovici 2013. godine na troškove reprezentacije potrošeno je 294.421 kunu, od čega na troškove prihvata gostiju 101.773 kunu. Za darova za protokolarne potrebe potrošeno je 88.565 kuna. Troškovi reprezentacije gradonačelnika i njegovih zamjenika iznosili su 29.025 kuna. Za potrebe Gradskog vijeća potrošeno je 14.930 kuna. Troškovi kuhinje iznosili su 42.636 kuna. Troškovi reprezentacije vezane za obilježavanje blagdana, obljetnica i potpore događanjima u organizaciji udruge građana iznosili su 17.492 kuna. Prema evidenciji Upravnog odjela za financije u 2014. godini troškova reprezentacije još nema budući da u financijama nije zaprimljen nijedan račun za reprezentaciju. Napominjemo da su kroz siječanj fakturirani troškovi reprezentacije koji se odnose na 2013. godinu pa ćemo sukladno tome najveći dio računa za siječanj evidentirati u veljači. Računi prolaze ovjeru nadležnih službi pa iz tog razloga u financijama nemamo evidentiranih računa", glasi odgovor iz Banovine. 

O brojevima ručkova i iznosima koji su za to plaćeni - ni slova.

Što je Ivo radio prvih šest mjeseci?

Idući tjedan na sjednici Gradskog vijeća planirano je da Baldasar podnese izvještaj o svom radu u prvih šest mjeseci. Baš će biti zanimljivo vidjeti što će reći.

Na početku mandata htio je davati otkaze jer ima previše zaposlenih da bi se u rekordnom roku predomislio i Banovinu natrpao desecima novozaposlenih. Najprije je vijećnicima zbog krize služio sendviče umjesto ručka, a onda se otkrilo da se krišom SDP-ovci prežderavaju oboritom ribom i goste najfinijim vinima.

 

Pročitajte više