Baldasar uvjeren da je riješio krizu vlasti u Splitu: Puljak sudjeluje u proračunu, Kerum u opoziciji

Foto: Biljana Gaurina/Cropix

SPLITSKI gradonačelnik Ivo Baldasar uvjeren je da je nakon današnjeg sastanka s Marijanom Puljak riješio problem krize vlasti u Splitu. Puljak i njezine kolege s liste sudjelovat će u izradi proračuna, a trebale bi se uvažiti i njihove sugestije oko preustroja gradskih službi. Baldasar je napravio kompromis pa je odustao od nekoliko službi.

Postignut je dogovor da se Puljak i njezini vijećnici redovito izvještavaju o zamislima vladajućih kako bi na vrijeme mogli reagirati. To dosad nije bio slučaj. Puljak i dalje ne želi prihvatiti da su dio vlasti. Opozicija svakako nisu. Sa SDP-om nisu ništa potpisali. 

Kerum neće sa SDP-om, makar javno

Baldasar je, kako je i obećao u petak, nazvao i Juru Šundova, glavnog Kerumovog operativca. HGS nije prihvatio poziv SDP-a. Neće uz njihov bok, već ostaju oporba, zajedno s HDZ-ovim blokom. Dakle, oni će biti protiv preustroja i proračuna? Možda ih malo smekša koje mjesto u nadzornom odboru ili upravnom vijeću, što im Baldasar namjerava ponuditi.

Kako su na prošloj sjednici Kerumovi vijećnici glasali za novu gradsku tvrtku, turističku agenciju, nije isključeno da HGS bude SDP-ov tajni adut. Kada dogori da dodaju sić s vodom. Otprilike je na sličnoj poziciji bio i SDP dok je Kerum vodio grad. Jesu bili oporba, ali s figom u džepu. 

Baldasar nije otklonio glavni problem: Bez dogovora s don Ivanom i Boraskom

Nažalost, splitski gradonačelnik nije se čuo sa don Ivanom Grubišićem i Igorom Boraskom, koji su u dva navrata bili glavni razlog gubitka kvoruma i paralize rada Gradskog vijeća. Obojica sjede na strani koja predstavlja vlast u Splitu, no iz nekog razloga nije ih bilo upravo kada su Baldasaru bili najpotrebniji. Ako se to ponovi, uzalud će biti svi dogovori i pregovori.

Kako stoje stvari i je li išta konkretno napravio ovom vikend diplomatskom aktivnosti, Baldasar bi trebao saznati već na idućoj sjednici Gradskog vijeća koja će biti zakazana za osam dana.

 

 

Pročitajte više