Ban Ki-moon o Sjevernoj Koreji: I najmanji incident mogao bi dovesti do situacije izvan kontrole

Ilustracija: AFP

GLAVNI tajnik UN-a Ban Ki-moon ponovno je danas upozorio na teške posljedice moguće eskalacije sukoba Sjeverne Koreje s njenim brojnim neprijateljima.

Pozvao je Sjevernu Koreju da "smiri provokativnu retoriku" te ponovno otvori zajednički industrijski kompleks Sjeverne i Južne Koreje Kaesong koji je jučer zatvorila i odande evakuirala čak 50 tisuća svojih radnika.

Novinarima je u Rimu rekao da "bilo kakav mali incident izazvan pogrešnom procjenom može uzrokovati situaciju koja se više ne bi mogla kontrolirati".

Japan je rano jutros zbog mogućeg lansiranja raketa iz Sjeverne Koreje rasporedio svoje proturaketne štitove na tri lokacije oko Tokija, potvrdio je glavni tajnik japanske vlade Yoshihide Suga. Kako prenosi CNN, proturaketni štitovi su postavljeni u središnjem okrugu Ichigaya te u predgrađima Asaka i Narashino.

Sjeverna Koreja pozvala strance da napuste Južnu Koreju

Do razmještanja japanskih obrambenih štitova došlo je nakon upozorenja od strane SAD-a i Južne Koreje da bi Pyongyang mogao biti spreman na novu provokaciju, nakon tjedana ratoborne retorike. Podsjetimo, iz Južne Koreje stižu upozorenja kako "Sjeverna Koreja pokazuje znakove da se njezine vojne snage pripremaju za novi nuklearni test".

Sjeverna Koreja uputila je danas stranim državljanima u Južnoj Koreji upozorenje da se evakuiraju u slučaju rata. "Ako bude rata, ne želimo nauditi strancima u Južnoj Koreji", poručili su.

Tenzije na Korejskom poluotoku jučer je komentirao i ruski predsjednik Vladimir Putin koji je rekao da je zabrinut zbog rasta napetosti te upozorio kako bi "katastrofa u Černobilu pokraj sukoba na Korejskom poluotoku izgledala kao priča za malu djecu".

Pročitajte više