Banka provela ovrhu nad 14 stanova mariborske nadbiskupije kako bi namirila 8 milijuna eura duga

RAIFFEISEN banka provela je ovrhu nad 14 stanova u vlasništvu mariborske nadbiskupije, javljaju slovenski mediji. Stanovi se nalaze u Bavarskoj ulici na potezu do sjedišta nadbiskupije na Slomškovom trgu. Odluka o provođenju ovrhe donesena je u kolovozu prošle godine, a ovrha je navodno provedena 4. travnja.

Raiffeisen banka želi prodajom namiriti bar dio potraživanja od Nadbiskupije Maribor, koja iznose skoro 8 milijuna eura. Zasad je nepoznata cijena po kojoj će se prodavati stanovi u veličinama od 16 do 53 kvadratna metra.

Prije mjesec dana papa Benedikt XVI. dvojici rastrošnih slovenskih biskupa oduzeo je crkvene insignije, odnosno biskupski štap, te im je naredio da se povuku iz javnog života. Bivši mariborski biskup Franc Kramberger i bivši metropolit Alojz Uran od Vatikana su dobili zabranu služenja mise te su isključeni iz slovenske biskupske konferencije. Razlog - mariborsku biskupiju su doveli do bankrota.

Navodno su bili umiješani u neka rizična i ne baš čista poslovna ulaganja, čime su biskupiju oštetili za višemilijunske iznose. Navodno su ulagali u ilegalnu gradnju turističkog kompleksa u Sutivanu, a prema pisanju talijanskih medija, nisu se libili novce investirati ni u TV mrežu koja posjeduje nekoliko pornografskih kanala.

Pročitajte više