Bankama u ponoć istječe rok za predaju žalbi na presudu Trgovačkog suda u slučaju Franak

Foto: Goran Mehkek / Cropix

NAKON što su prošlog tjedna banke izgubile spor protiv Udruge Potrošač zbog kredita u švicarskim francima do kraja dana imaju mogućnost žalbe na nepravomoćnu presudu Trgovačkog suda.

Rok za žalbu istječe u ponoć, a prema svemu sudeći žalbe će zasigurno biti podnesene jer su banke to najavile odmah nakon presude suca Radovana Dobronića. Danas završava osmi dan u kojem imaju pravo žaliti se na presudu.

Ako viši sud potvrdi presudu banke bi morale u roku od 60 dana klijentima ponuditi izmijenjene ugovore i glavnicu odrediti u kunama. Kamatna stopa bi bila fiksna.

Pravomoćna presuda otvorila bi građanima mogućnost pojedinačnih tužbi u kojima bi mogli tražiti povrat preplaćenog novca.

Podsjećamo, sudac Radovan Dobronić četvrtog srpnja nepravomoćno je proglasio krivim banke za kršenje Zakona o zaštiti potrošača i povredu njihovih prava. Ocijenio je da su banke povrijedile interese potrošača mijenjajući kamatne stope netransparentno. Naložio je bankama da u roku od 60 dana klijentima ponude glavnicu u kunama od dana zaključenja kredita uz fiksnu stopu. Bankama je zabranjuje takvo ponašanje ubuduće, a trebale bi platiti i 441 tisuću kuna sudskih troškova.

Pročitajte više