Barak: Bez obzira na dogovor s UN-om, vojni napad na Iran je i dalje realna opcija

VOJNI napad na Iran i dalje je realna opcija, unatoč činjenici da je Teheran jučer postigao dogovor s UN-ovom nuklearnom agencijom IAEA-om o inspekciji iranskih nuklearnih postrojenja, kazao je izraelski ministar obrane Ehud Barak.

Barak je jučerašnji dogovor nazvao iranskom obmanom kako bi umanjili međunarodni pritisak. "Nuklearni Iran ne možemo tolerirati i nijedna opcija ne bi trebala biti 'skinuta sa stola'", kazao je Barak, dodavši da će Izrael prihvatiti iransku civilnu nuklearnu industriju samo pod uvjetom da ugase sva postrojenja gdje se obogaćuje Iran i počnu koristiti isključivo uvozno gorivo.

Barakove opaske dolaze na dan kada se u Bagdadu na pregovorima oko iranskog nuklearnog programa trebaju sastati predstavnici "šestorke" i Teherana. "Razvlačenje pregovora je po našem mišljenju problematično, te se razgovori između Zapada i Irana moraju odvijati češće. I Sjeverna Koreja je pregovarala sa Zapadom o pritom testirala nuklearno oružje", dodao je Barak u razgovoru za Vojni radio.

Podsjetimo, prošlog je tjedna američki veleposlanik Dan Shapiro kazao kako Pentagon ima plan za vojni napad na Iran, te ga je spreman odmah provesti čim dobije takvu naredbu.

Pročitajte više