Bauk: Nakon sređivanja popisa, Hrvatska bi mogla imati milijun glasača manje

MINISTAR uprave Arsen Bauk sinoć je u zadarskoj gradskoj knjižnici održao predavanje na temu 'Promjene u izbornom sustavu' na kojem je istaknuo kako im je prioritet urediti popis birača za iduće lokalne izbore, kao i da će prijedlog Zakona o boravištu biti osnova za usklađivanje popisa birača...

"Nakon sređivanja popisa, Hrvatska bi mogla imati milijuna glasača manje", istaknuo je Bauk.

"Zakon o prebivalištu je osnova da policija onda može iz evidencije prebivališta, iz biračkih popisa izbrisati one ljude za koje se utvrdi da ne žive na adresi na kojoj su prijavljeni. Posebno na onim mjestima na kojima je zabilježeno da je više desetaka osoba prijavljeno na jednoj adresi. Na taj način će se birački popis u mnogočemu izjednačiti sa stvarnim stanjem", pojasnio je Bauk. Ministar je rekao i kako će se lokalni izbori iduće godine održati po postojećem ustroju dok se za parlamentarne izbore razmišlja o formiranju pet većih izbornih jedinica.

"Na taj bi se način izjednačile jedinice po broju birača te bi se riješile nelogičnosti oko granica izbornih jedinica", nastavio je Bauk.

Dotaknuo se i problema lokalne samouprave, odnosno, čestih sukoba između načelnika i vijeća općina. Kao primjer, naveo je općinu Posedarje u kojoj će se izbori održati 17. lipnja. Takve situacije u budućnosti bi se mogle izbjeći istovremenim izborima i za vijeće i za načelnika.

"U zadnje tri godine taj se mehanizam pokazao lošim u teoriji i praksi. Došlo je do razmimoilaženja načelnika i vijeća, gradonačelnika i gradske Skupštine u Zagrebu i stvar se prebacivala na državne organe, iako se ustvari radilo samo o političkom prijeporu koji trebaju rješavati građani na izborima, a ne administracija tumačeći zakon na ovaj ili onaj način", naglasio je Bauk te najavio i da se pripadnici nacionalnih manjina više neće izjašnjavati na biračkom mjestu te će se kandidati nacionalnih manjina boriti za glasove isto kao i sve druge stranke.

"Sada smo imali slučaj da se zbog nedovoljne zastupljenosti nacionalnih manjina na jedan politički nekorektan način mijenja sastav Vijeća. Dakle, da umjesto na temelju izbornih rezultata, predstavnici manjina ulaze i tako mijenjaju stranački sastav Vijeća sa određenih lista na drugačiji način nego što je to u redovnom izbornom sustavu. Također želimo pronaći takvo rješenje u izborima za Sabor da se predstavnici manjina ne moraju izjašnjavati nacionalno na biračkom mjestu jer smatramo da to nije primjereno jednoj europskoj državi u 21. stoljeću", zaključio je Bauk.

Pročitajte više