Bauk: Zakon će biti dobar alat u borbi protiv korupcije i mangupa

Foto: Goran Mehkek/Cropix

NA VLADI je predstavljen Nacrt konačnog prijedloga zakona o pravu na pristup informacijama. Ovo je drugo čitanje, jedna od 10 točaka koje je Hrvatska dobila od Europske unije, a koje treba riješiti.

Ministar uprave Arsen Bauk rekao je da je važnost zakona u slobodi informiranja i pravu na dostupnosti informacija jer su to temeljna ustavna prava.

Otvorenost i javnost rada tijela javne vlasti temeljne su pretpostavke demokratizacije i važan alat u borbi protiv korupcije, rekao je Bauk.

Izmjeni ovog Zakona pristupilo se zbog potreba usklađivanja s pravnom stečevinom EU i poboljšanja zakonodavnog okvira sukladno Akcijskom planu Vlade RH.

Bitne izmjene u odnosu na važeći zakon vidljive su u tome što je jasnije definiran pojam tijela javne vlasti, a između ostalog uspostavlja se i neovisno tijelo - povjerenik za informiranje.

"Mislim da će ovaj zakon biti dobro sredstvo i dobar alat u borbi protiv korupcije i na neki način pomoći da imamo što manje, upotrijebit ću jedan izraz koji se prije koristio - mangupa u vlastitim redovima", rekao je ministar uprave Arsen Bauk.

Nadovezao se i premijer Zoran Milanović.

"Radi se o transparentnosti, ne nužno borbi protiv korupcije i pravu građana da imaju pristup najvećem broju informacija koje "kolaju" u administraciji i u javnim službama i koje imaju porijeklo u vlasti. Dokumenti koji imaju porijeklo negdje drugdje, recimo u inozemstvu su izuzeti od toga jer mi nismo njihovi vlasnici i korespondencija koja pripada autorima iz inozemstva također spada u tu kategoriju čiji nismo vlasnici. Ovdje se naprosto radi o jednom civilizacijskom trendu da vlast bude otvorena. Najkompetitivnije, najnaprednije i najbogatije države imaju najotvorenije administracije. Prije svega, nordijske države i s time nitko normalan nema problema. Naravno, morat ćemo se uhodavati jedan broj godina. Ništa ne ide preko noći", rekao je Milanović.
 

Pročitajte više