Bauk o biračkim popisima: Kad se izbori dobro kontroliraju, mrtvi ne glasaju pa onda ni ne mogu utjecati na rezultat

NAKON što su iz Europske unije poručili da Hrvatska mora srediti biračke popise prije pristupanja 1. srpnja, reagirao je ministar uprave Arsen Bauk. "Mi biračke popise moramo riješiti zbog sebe, ne zbog Europe. Ili smo uređena država ili nismo", rekao je Bauk.

"Ovakvi birački popisi doista nemaju utjecaj na rezultat izbora za Europski parlament jer je cijela Hrvatska jedna izborna jedinica, ali imaju itekako veliki utjecaj na rezultate lokalnih izbora i zato ih do tada moramo srediti", rekao je Bauk.

"Kada sam govorio o potpunom sređivanju do idućih parlamentarnih izbora mislio sam na ugovore s drugim državama koje bi nas obavijestile o činjenici da neki hrvatski državljanin umre u inozemstvu. Ali kao što vam je poznata činjenica, kad se izbori dobro kontroliraju mrtvi ne glasaju pa onda ni ne mogu utjecati na rezultat izbora", rekao je ministar uprave.

Kad je o rokovima riječ Bauk je rekao da se najprije treba izmijeniti Zakon o prebivalištu, nakon toga će policija izbrisati iz evidencije višak građana na biračkom popisu, a to su oni koji ne stanuju u Hrvatskoj.

Kad je o teritorijalnom ustroju riječ, Bauk je poručio. "Izbori 2013. godine bit će po sadašnjem teritorijalnom ustroju, a o daljnjim koracima još ćemo voditi široke rasprave", zaključio je Bauk.

Pročitajte više