Baza javne nabave: Otkrijte gdje je izvor korupcije u Hrvatskoj

Foto: integrityobservers.eu

NAJVEĆE afere iz doba Ive Sanadera i HDZ-ove vlasti bile su vezena uz sektor javne nabave. No, tek sada, četiri godine kasnije, po prvi puta u Hrvatskoj postoji servis koji objedinjuje sve informacije vezane za provedbu postupaka javne nabave. Pretraga po naručiteljima, ponuditeljima, vrstama javnih ugovora koja je omogućena s novim alataom ključna je za objektivno nadgledanje javne nabave. 
 
Alat za nadzor 
 
Tako su na stranicama integrityobservers.eu  po prvi puta takve informacije sistematizirane i prikupljaju se u realnom vremenu. Riječ je o interaktivnoj bazi podataka javne nabave u Republici Hrvatskoj koja je organizirana u sklopu projekta "Antikorupcijske mjere u provedbi politika javne nabave", a financiranog iz europskog programa IPA. Voditelj projekta je Partnerstvo za  društveni razvoj iz Zagreba, a partneri u projektu su Udruga općina u Republici Hrvatskoj i Nicolas Witsen Foundation iz Nizozemske. 
 
"Pristup informacijama u obujmu je koji do sada nije bio javno dostupan u niti jednoj zemlji članici EU ili zemlji koja se pridružuje EU, a  ključne su za objektivno nadgledanje provedbe postupaka javne nabave u Republici Hrvatskoj", rečeno je na jučerašnjem predstavljanju baze koja bi trebala biti alat građanima da prepoznaju korupciju te alat za novinarsko istraživanje. 
 
U bazi se tako mogu pronaći ugovori iz domene javne nabave sklopljeni od 1. siječnja 2012. godine, a podaci se obnavljaju u realnom vremenu.
 
Zagrebu bitni Vrbani, a Ministarstvo nije briga kako se piše o onim koji dobiju natječaj
 
Prema općim podacima apsolutni rekorder prema broju javnih nabava i potpisanih ugovora je Grad Zagreb koji je pokrenuo 907 postupaka javne nabave. Najveći broj ugovora, njih 12, dobila je tako tvrtka Eko-plan u kojoj se kao direktor vodi Davor Plenković poznatiji iz afere Voda u slučaju Vrbani III koja čeka sudski epilog. Po vrijednosti na prvom mjestu je Zagrebgradnja braće Vojnović koji su dobili ugovora u vrijednosti od 33,5 milijuna kuna. Tvrtka Zagrebgradnja također se spominje u aferi s vodom u Vrbanima, a prema pisanju medija uz Geoprojekt jedna od miljenica gradskih vlasti kada je riječ o ugovorima.
 
Na drugom mjestu po broju javnih ugovora su Hrvatske ceste s objavljenih 278 ugovora. Ta je državna tvrtka najviše puta, i to u 28 ugovora, izabrala Institut IGH te im dodijelila poslova u vrijednosti od 22,6 milijuna kuna. 
 
Zatim slijedi HEP sa 198 ugovora te Ministarstvo regionalnog razvoja sa 193 ugovora. Zanimljivo je da je najviše ugovora za to Ministarstvo dobila građevinska tvrtka iz Slavonskog Broda - Fenix. Dobili su 11 ugovora vrijednih 49,5 milijuna kuna. O toj tvrtki nedavno su pisali gotovo svi mediji odnosno kako je Fenix ostao dužan desetke milijuna kuna pojedinim kooperantima. Riječki Novi list objavio je prošle godine čak i naslov "Tvrtka Fenix gradi za državu i godinama zavlači podizvođače". Niz je i primjedbi na njihov rad, no to očigledno u Ministarstvu regionalnog razvitka nikoga ne brine. Glas Istre upozoravao je na poslovanje Fenixa još 2009. godine. 
 
Primjera je puno
 
Primjera bi se tako iz ove baze podataka moglo naći jako puno. Na jedan takav potencijalni primjer sumnjive javne nabave upozorio je i sam kreator sustava Munir Podumljak. 
 
"Javnost smo još davno upoznali s činjenicom da je Tomislav Karamarko nekad bio suvlasnik tvrtke SOBOLI d.o.o. te da sadašnja vlasnička struktura odnosno njegovo odnos s tom tvrtkom nije najjasniji. Kada se u našu bazu podataka javne nabave u kućicu ponuditelj upiše Soboli, dobiju se dva ugovora u netransparentnom postupku (II b i bez predhodne objave) u Lučkoj upravi Splitsko-Dalmatinske Županije u ukupnom iznosu od 218.353,40 kuna. Što ne izgleda posebno sumnjivo. No, kada se ode na pretraživanje po naručitelju za Lučku upravu Splitsko dalmatinske županije vidjet ćemo da tamo postoje još dva ugovora u istom sektoru sigurnosti za tvrtku Stabilis Consultum u ukupnom iznosu od 214.000 kuna, kojoj je Tomislav Karamarko jednako tako bio suvlasnik a danas ta strutkura nije baš jasna. Ni to samo po sebi možda nije interesantno. No kad odete na sudski registar vidjet ćete da je ravnatelj Lučke uprave Domagoj Maroević, član predsjedništva mladeži HDZ-a, koji je tamo prvo postavljen za V.D.-a a potom i za stalnog ravnatelja... Pa kažite da nije interesantno", objavio je Podumljak na svojoj stranici.  

Pročitajte više