Benac pukao kada je čuo da tužitelj traži tri mjeseca zatvora za prijetnju susjedu kojeg je pokušao ubiti

Foto: Index (na fotografiji Denis Bušelić)

VLADIMIR BENAC potpuno je otkačio kada je čuo da tužilaštvo traži tri mjeseca zatvora za prijetnju Denisu Bušeliću, kojeg je 2008. godine teško ranio hicima iz pištolja, za što je pravomoćno osuđen na tri godine zatvora. 

"Držim da je nedvojbeno utvrđeno da je djelo počinjeno na način opisan u optužnom prijedlogu te tražim da sud okrivljenog osudi i odredi mu predloženu sankciju", kazao je tužitelj u završnoj riječi.

"A koja bi to sankcija bila?", zanimalo je Benca.

"Tri mjeseca zatvora", šokirao je tužitelj umirovljenog brigadira HV-a, 100-postotnog invalida Domovinskog rata, koji je izgubio nogu tijekom oslobađanja Peruče.

"Ma nemoj!", rasrdio se Benac. Potpuno je eksplodirao. Potrajalo je par minuta dok ga nisu primirili sutkinja Marina Boko i branitelj Boris Majić.

Benac: Ne znam na šta ste navikli, ali ja nisam taj

"Dao sam povjerenje državnim institucijama, a sada osjećam poniženje što sudjelujem u ovom postupku, a i pravosuđe bi trebalo biti sram. Veliki broj svjedoka kupao se taj dan na plaži i mogli su se ispitati, sud je sve već mogao točno utvrditi", požalio se Benac u završnoj riječi.

Riječi nije birao, u jednom trenutku je napomenuo kako je spreman prisustvovati lakrdiji, ali samo do jednog trenutka.

"Ne znam na što ste navikli, ali ja nisam taj. Žrtvovao sam sve što imam, spreman sam na sve. Želim poštivati zakon, ali nemojte iskorištavati moju dobru volju. Tko digne ruku na moju ženu, neće se izvući, a sa mnom će još i proći. Je li to prijetnja?", govorio je Benac.

Sutkinja Boko savjetovala mu je da se smiri.

"Smiren sam itekako", uvjeravao je Benac, koji se sjetio i epizode dok je bio u kućnom pritvoru za vrijeme suđenja za ranjavanje svog susjeda s Meja Denisa Bušelića. 

"Neovlašteno me fotografirao, a fotografija je izašla u Jutarnjem pod naslovom "Monstrum s Meja"", pojadao se Benac.

Bušelić: Njegov pištolj ne može me usmrtiti

Prema optužnom prijedlogu Bušeliću je priprijetio u moru u kolovozu 2010. godine, dok se kupali ispred svojih kuća.

"Kukavice, plakat ćeš opet kao onda u sudnici. Opet ću te skinuti", navodno je Benac kazao. On negira, a istog je mišljenja i branitelj Boris Majić koji tvrdi da su Bušelićevi iskazi nedosljedni. Djeluje mu posve nevjerojatno da bi invalid bez noge mogao u moru doplivati do plivača s perajama koje je te prigode nosio Bušelić.  

I on je danas do suda došao na štakama, jer je nedavno doživio moždani udar.

Dao je svoj iskaz.

"Plivao sam leđno dionicu od 50 metara, prvi kontakt s optuženim imao sa s leđa. Dotaknuo me, ja sam se okrenuo, a on mi je zaprijetio. Ja mu ništa nisam kazao. Sve je trajalo minutu, dvije, no meni je izgledalo kao vječnost", kazao je Bušelić.

"Je li postoji šansa da se pomirite?", pitala je sutkinja Boko.

"Pa nisam ja u njega pucao", kazao je Bušelić.

"Jeste li se poslije sreli još koji put?", zanimalo je sutkinju.

"Jesmo, gađao me autom", sjetio se Bušelić.

"Bojite li se?", pitala je Boko.

"Tada sam se bojao, a sada više ne. Dovoljno sam bolestan da me njegov pištolj ne može usmrtiti. Dobio sam moždani udar i više me nije strah njega i njegovog naoružanja", kazao je Bušelić.

"Jeste li znali da se Benac kupa na istom mjestu, tu ispod svoje kuće", pitao je branitelj Majić.

"On je trebao biti u zatvoru", decidiran je bio oštećeni. Zainteresiran je za kazneni progon. 

Branitelj Majić: Predloženih tri mjeseca zatvora je odmazda

Presuda će biti objavljena u ponedjeljak u podne. Benac je svojedobno suđen za oružani upad u sjedište splitske policije, ali je oslobođen jer je vještak ustvrdio kako nije poduzeo sve potrebne radnje za ispaljivanje rakete. Postupak za oružani upad u ured splitskog gradonačelnika Ivana Škarića pao je u zastaru. Nedavno je potvrđena uvjetna presuda za pucanje na skupštini splitske Hvidre.

Branitelju Majiću se čini da je predloženih tri mjeseca zatvora odmazda te da je Državno odvjetništvo propustilo navesti olakotne okolnosti, a to su da je okrivljeni visoko rangirani časnik HV-a, višestruko odlikovan, velikih zasluga, koji je u Domovinskom ratu ostavio najvrjednije što ima, tj. svoje zdravlje. Majić je zatražio oslobađajuću presudu. Optužni prijedlog čini mu se kao razmišljanje tužilaštva, a sudu je skrenuo pažnju da se presuda mora temeljiti na činjenicama, koje po njemu, idu u prilog optuženog Benca.

 

Pročitajte više