Benac pušten na slobodu, sudac mu oduzeo vozačku i zabranio približavanje svjedocima

Foto: FAH

SPLITSKOG stopostotnog hrvatskog ratnog vojnog invalida, 52-godišnjeg Vladimira Benca, koji se u ponedjeljak nasuprot zgrade Gradske uprave pijan automobilom zabio u terasu kafića, splitska je policija kazneno prijavila zbog obijesne vožnje, a podnijet je i optužni prijedlog zbog prekršaja protiv javnog reda i mira.

Splitska policija navela je kako su dovršili kriminalističko istraživanje nad 52-godišnjakom kojeg sumnjiče da je u ponedjeljak oko 14 sati, na Šetalištu Ivana Meštrovića, u alkoholiziranom stanju Chevroletom u više navrata udario te njime pokušao preskočiti ogradni zid terase kafića.

Srećom, najvjerojatnije zbog jake bure, u tom trenutku na terasi nije bilo gostiju pa nitko nije ozlijeđen u najnovijoj Benčevoj akciji.

Opće opasna radnja

Nakon što je automobilom prešao preko zida, Benac je izišao iz vozila i ušao u kafić "Bobis", gdje je narušavao javni red i mir.

U policiji su potvrdili kako su tijekom privođenja morali upotrijebiti sredstva prisile, jer Benac nije želio poći s njima u policijsku postaju. Ne zna se kolika mu je bila koncentracija alkohola u krvi jer je odbio alkotestiranje, a jutros je nakon otriježnjenja odveden pritvorskom nadzorniku i na ispitivanje u Općinsko državno odvjetništvo.

Ostao bez vozačke

Zatražen je pritvor zbog opasnosti od ponavljanja djela, no sudac je Benca pustio na slobodu, s tim da mu je oduzeo vozačku dozvolu i zabranio približavanje svjedocima. Državno odvjetništvo tereti ga za opće opasnu radnju, ne više obijesnu vožnju, odnosno, smatraju da je svojim činom Benac izazvao opasnost za veći broj osoba. Radi se o težem kaznenom djelu sa strožom sankcijom. 

Vladimir Benac višestruki je povratnik, osuđen za niz kaznenih djela, između ostalog i pokušaj ubojstva susjeda s Meja Denisa Bušelića, kojeg je 2008. godine teško ranio hicima iz pištolja. Nedavno je Benac osuđen i da je prijetio Bušeliću dok su se kupali ispod svojih kuća, a Bušelić se požalio i da ga je Benac pokušao pregaziti automobilom.

Benac je osuđen i za pucanje na skupštini Hvidre, dok je oslobođen za oružani upad u sjedište splitske policije. Postupak za oružani upad u ured splitskog gradonačelnika Ivice Škarića okončan je zastarom. Nedavno je, pak, prijavljen za nered u poznatoj splitskoj konobi Fife.

Zanimljivo je možda da je Benac uništio Bobisov štekat Chevroletom kojeg mu je 2011. godine darovala tadašnja HDZ-ova premijerka Jadranka Kosor.

Pročitajte više