Bencu država poklonila osam mjeseci slobode, njegova žrtva kaže: Oprostite, ali meni to nije normalno!

Foto: Ante Čižmić / Cropix

VLADIMIR BENAC, pravomoćno osuđen na tri godine zatvora zbog pokušaja ubojstva bioenergetičara Denisa Bušelića, pušten je na uvjetni otpust prije no što je izdržao punu kaznu, i to milošću Povjerenstva za uvjetni otpust Ministarstva pravosuđa. Bencu je preostalo osam mjeseci kazne, a pušten je temeljem zahtjeva branitelja Borisa Majića, koji je zatražio puštanje na slobodu zbog teških uvjeta liječenja Benčeve invalidnosti. Kao što se zna, stradao je kao pripadnik 4. brigade u Domovinskom ratu tijekom oslobađanja Peruče.

Benac neuhvatljiv za pravnu državu

Bušelića, svog susjeda sa splitskih Meja, ustrijelio je iz pištolja u svibnju 2008. godine uzrujan što se buči na proslavi rođendan u klubu Carpe Diem. "Tko remeti san hrvatskom časniku?", pojavio se Benac na vratima kluba. Bušelića je ustrijelio pred čitavim nizom svjedoka, no na suđenju nitko se nije mogao sjetiti u kojem su položaju bili Benac i njegova žrtva.

Benac je neko vrijeme proveo u pritvoru, no pušten je upravo zbog zdravstvenih problema. Od tada Bušelić nema mira. Dvije godine nakon teškog ranjavanja, Bušelić je prijavio kako mu je Benac prijetio dok su se kupali na plaži, a lani je policiji prijavio i kako ga je Benac pokušao pregaziti automobilom, kojeg mu je, inače, par dana uoči parlamentarnih izbora 2011. godine kao 100-postotnom invalidu Domovinskog rata darovala tadašnja premijera i šefica HDZ-a Jadranka Kosor. Sud još sudi prijetnju iz 2010. godine, kao i čitav niz predmeta s elementima nasilja iz prethodnog razdoblja života i rada Vladimira Benca.

Najpoznatiji slučaj, oružani upad u ured splitskog gradonačelnika Ivice Škarića, pao je u zastaru, dok je za napad na sjedište splitske policije Benac oslobođen jer "nije poduzeo sve potrebno da ispali raketu iz ručnog bacača".

Premda prima mirovinu od 15 tisuća kuna, Županijski sud u Splitu oslobodio je Benca plaćanja 50 tisuća kuna sudskih troškova jer mu većina primanja ode na alimentaciju. 

Denis Bušelić: Benca su nagradili oslobađanjem plaćanja troškova, a ja moram plaćati troškove suđenja, liječenja i rehabilitacije...

Index ima reakciju Denisu Bušelića na oslobađanje Vladimira Benca. Malo je reći da je ogorčen. 

"Apsolutni sam legalist i priznajem pravnu državu, ali što reći o takozvanim zakonima pravne države, o Županijskom sudu ili sucu koji Bencu dodjeljuje olakotnu okolnost dosadašnjeg nekažnjavanja. Olakotnu okolnost dodijeliti nekome tko je prijavljen za toliko teških, a za svaku normalnu državu, najtežih kaznenih djela, nikada nije osuđen za nijedno djelo. Jedino djelo za koje je Benac pravomoćno osuđen je pokušaj mog ubojstva. Ujedno je i nagrađen, tj. oslobođen plaćanja 50 tisuća kuna sudskih troškova, a ja kao njegova žrtva, moram plaćati troškove istog tog suđenja, liječenja, kao i troškove rehabilitacije posljedica teškog ranjavanja. Odjednom, ničim izazvanim, postajem doživotni invalid prisiljen živjeti od invalidske mirovine od 760 kuna. Oprostite, ali meni to nije normalno", kaže Bušelić. 

"Kaznu ne može služiti, ali može prijetiti?!"

Pitali smo Ministarstvo pravosuđa da nam otkriju temeljem čega su pustili Benca na uvjetni otpust, ali odgovor nismo dobili. O puštanju iz zatvora 2. kolovoza obaviješten je Županijski sud u Splitu, ali ne i Županijsko državno odvjetništvo. Neugodno se iznenadio i Bušelić, jer svog susjeda nije tako rano očekivao na slobodi.

"Kako mirno primiti vijest da je prije no što je izdržao kaznu, Benac, pravomoćno osuđeni krivac pokušaja mog ubojstva, ujedno i krivac za moju apsolutnu invalidnost, krivac za raspad mog braka i gubitka uhodanog posla kojim sam hranio obitelj, pušten na slobodu? Uvjeren sam da je Benac oslobođen služenja dosuđene zatvorske kazne zbog meni nerazumljivih i nebuloznih razloga. Mislim da je nemoguće da netko tko je navodno toliko teško bolestan pa ne može služiti zatvorsku kaznu, ali ima petlju dok nije ni odslužio kaznu, meni ponovno prijetiti ubojstvom, onako junački, kao što je i pucao u mene nenaoružanog, odvažno i pred svjedocima. Splitski Općinski sud godinama ne sankcionira tu prijetnju pa se jednostavno nameće pitanje: Kako Benac neće imati petlje za ponavljanje djela, kada je svakom evidentno da okrivljenika Benca štiti netko ili nešto jako utjecajno. Kako bih trebao shvatiti da ti isti državni dužnosnici koji su Benca oslobodili, nisu mene obavijestili da je moj krvnik na prijevremenoj slobodi te upozorili na mogućnost ponovnog susreta, tj. neprilike za mene. Mislim da je očito da ja, kao evidentirani oštećenik, nemam prema hrvatskim zakonima pripadajuća prava te se zbog upućenih prijetnji smrću pripremiti i pobrinuti za samoobranu. Katastrofalno saznanje, ali ne znam tko će mene zaštiti prije nego me budala ponovno upuca?!", upozorava Bušelić.

Kakva je ovo pravna država?

Uvjeren je da će ponovno biti problema s Bencem, jer konstantno prolazi nekažnjen. Tko vlada, SDP ili HDZ, u konačnici nije bitno, kaže Bušelić, jer Benac konstantno uživa "povlašteni tretman".

Kako ocijeniti pravnu državu kad takozvana Komisija zatvorskog sustava prekraja pravomoćnu presudu Županijskog suda i skraćuje Bencu zatvorsku kaznu? Kako se osjećati zaštićeno u pravnoj državi kada znaš da ni pravomoćna presuda Vrhovnog suda u nekim slučajevima nije relevantna. Kako se ponovno osjećati sigurno kada nakon tolikih prijetnji vidim Benca kako se sunča na plaži pored mene, umjesto da služi kaznu u zatvoru?! Meni je normalno da će netko kao Benac nastaviti po 16 godina uhodanom rušilačkom pohodu kada konstantno prolazi nekažnjen, bez obzira koja stranka ili politička opcija vladala državom", zaključuje Bušelić.

Pročitajte više