Bespovratne potpore: Drvnoj industriji 50 milijuna kuna za razvoj

Foto: scx.hu

MINISTAR Tihomir Jakovina potpisao je danas, 16. listopada 2013., u sklopu AMBIENTA-e, prve ugovore za dodjelu nepovratnih sredstava Ministarstva poljoprivrede za poticanje razvoja i održivosti hrvatske drvne industrije u 2013. godini.

Ministarstvo je 25. svibnja ove godine raspisalo Natječaj za dodjelu nepovratnih namjenskih sredstava kapitalne pomoći u tekućoj godini za dodjelu 50.000.000,00 kuna nepovratnih sredstava za poticanje razvoja i održivosti prerade drva i proizvodnje namještaja Republike Hrvatske.
 
Na Natječaju je ukupno zaprimljeno 185 prijava, od čega je 121 prijava pozitivna, 63 prijave ne zadovoljavaju uvijete za dodjelu nepovratnih namjenskih sredstava, a jedan poslovni subjekt je odustao od moguće potpore.
 
Nakon provedenog cjelokupnog natječajnog postupka prvi potpisnici ugovora danas, bili su poslovni subjekti: Cedar d.o.o., Kastav, Drvni centar Glina d.o.o., Drvna industrija Klana d.d., Drvoproizvod d.d., Pergament d.o.o., Slavonija DI d.o.o., Spin Valis d.d., Tehnohit HR, Zlatko commerce d.o.o.
 
U proteklih šest godina (2007.-2012.) sveukupno je dodijeljeno 347.994.095,00 kuna nepovratnih namjenskih sredstava čime su  sufinancirana 1004 investicijska ulaganja.
 
"Gospodarske djelatnosti Prerada drva, proizvodnja proizvoda od drva i pluta i Proizvodnja namještaja imaju komparativne prednosti koje treba kvalitetno i usmjereno iskoristiti za stjecanje konkurentske sposobnosti nužne za održivost na tržištu, a kojega karakterizira rastuća konkurencija i visoki zahtjevi za ponuđača roba i usluga“, navode iz Ministarstva poljoprivrede i šumarstva.
 
 

Pročitajte više