Bez dogovora oko uvoza soje, suncokreta i šećerne repe iz Srbije

NA ZAHTJEV Republike Hrvatske održana je održana izvanredna sjednica Zajedničkog odbora CEFTA-e 2006, tijela zaduženog za provedbu ovog Sporazuma o slobodnoj trgovini. Ova izvanredna sjednica održana je zbog Uredbe o privremenom količinskom ograničenju izvoza odnosno upućivanja određenih vrsta roba i to za soju, sjeme suncokreta i šećernu repu koju Republika Srbija primjenjuje od 8. rujna.

Hrvatska delegacija je istaknula kako su ovom zabranom izvoza, donesenom suprotno međunarodnim obvezama koje je preuzela Republika Srbija, pogođeni hrvatski proizvođači šećera koji dio svojih potreba za šećernom repom namiruju ugovaranjem i financiranjem proizvodnje u Srbiji. Ponovljeno je i kako Srbija ovom mjerom krši odredbe CEFTA-e 2006, koje propisuju zabranu uvođenja novih količinskih ograničenja i mjera s jednakim učinkom u trgovini između stranaka.

Ipak, dogovor oko ovog pitanja nije postignut. Naime, s obzirom na to da se odluke unutar Zajedničkog odbora CEFTA-e 2006 donose konsenzusom, nije postignut dogovor o zahtjevu Republike Hrvatske da se ova mjera ukine, s obzirom da je Republika Srbija ostala pri svojem stajalištu o zadržavanju ove zabrane izvoza.

Hrvatski su predstavnici istaknuli da će Republika Hrvatska u daljnjem postupanju u ovom pitanju koristiti ostale mogućnosti predviđene odgovarajućim odredbama CEFTA-e 2006.

Pročitajte više