Bezobrazne divlje svinje na području Prilišća "tamane sve što stignu"

Ilustracija: Rod Waddington/Flickr

"DIVLJE svinje na području Prilišća u općini Netretić, slikovito rečeno, prelaze sve granice, pa čak i one državne," piše Radio Mrežnica.

Zahvaljujući autoputu koji je presjekao utabane staze životinja, divlje svinje koriste alternativne rute ne mareći je li riječ o poljima ili oranicama. Mještani Prilišća tvrde da je situacija u posljednjim mjesecima postala alarmantna i da veprovi njihove urode koriste kao "samoposlugu".

Mještani su navodno očajni jer je gotovo svakodnevna pojava da se tijekom dana posadi krumpir ili kukuruz kojeg onda, tijekom iste noći, divlje svinje izruju i pojedu. Čak se ne uspije staviti niti ograda, iako i od nje malo koristi pred svinjskom najezdom.

Dubravko Boljkovac iz Prilišća kaže za Radio Mrežnicu kako je gotovo nevjerojatno da "čim posade kukuruz, on nestane" i da su svinje aktivne čitave godine, pa ono što ne "potamane" sada, dovrše najesen. "Tada sadimo ispočetka, ponovno sjeme, umjetno gnojivo, troškovi su veliki, a onda dođe jesen i nemamo što brati," pripovijeda.

Svinje ugrožavaju egzistenciju

Divlje svinje muče i vlasnika OPG-a Željka Habajca koji živi od poljoprivrede, a veprovi su mu samo prošle godine napravile štetu od 10 tisuća kuna. "Živim od poljoprivrede, to mi je egzistencija. Imam štetu i na ječmu, pšenici. Što da vam kažem, jednu njivu s ječmom su mi do zadnjeg kvadrata 'očistili", jada se Habajec.


Slična je situacija i sa slovenske stranke Kupe, iako tamošnji mještani uglavnom koriste električne pastire i imaju mogućnosti nadoknaditi štetu, o čemu Prilišćanci mogu samo sanjati.

Jedan od sugovornika Radio Mrežnice, predstavljen kao Branko, pripovijeda da je zabio stupiće i ogradio njivu, ali uzalud. "Nestalo je sve iz zemlje", kaže.  

Ograđena polja, pa čak i smrdljive spužve koje bi trebale "tjerati" svinje ne daju rezultat jer su one sve hrabrije, zauzimaju sve više terena i, reći će vam u Prilišću sad već kroz šalu, "bezobrazne su k'o svinje".

Pročitajte više