BiH: Napad na člana Židovske zajednice povezan s imovinskim sporom

Screenshot: YouTube (Coolin.ba)

SARAJEVSKA policija danas je nakon dvodnevne potrage uspjela identificirati i uhititi osobu koja je napala i fizički ozlijedila Elija Taubera, savjetnika za kulturu i vjerska pitanja Židovske zajednice Bosne i Hercegovine.

Napad  je povezan s jednim imovinskim sporom, naznačio je glasnogovornik Ministarstva unutarnjih poslova Sarajevske županije Irfan Nefić. On je novinarima kazao kako je, nakon dvodnevne potrage za osobom koja je fizički napada i ozlijedila Taubera u jednom kafiću na Baščaršiji, policija pronašla i uhitila napadača.

"Utvrdili smo da se u vezu s napadom dovodi F.A. (48) iz Sarajeva, a motiv je mogao biti spor s vlasnikom jedne radnje na Baščaršiji", kazao je Nefić.

Tauber je u iskazu kojega je nakon napada dao policiji naveo kako je napadača ranije viđao u radnji s čijim je vlasnikom bio sporu.

Nefić je dodao kako se kaznena obrada nastavlja istaknuvši kako je napadač i do sada poznat policiji jer je prijavljivan za šest raznih kaznenih djela, uključujući ubojstvo u pokušaju.

"Mi ćemo sve ispitati i utvrditi o čemu se točno radi", kazao je Nefić dodajući kako se slučaj za sada kvalificira kao nasilničko ponašanje.

Napad zastrašio Židove u BiH

Lokalni mediji su tom događaju danas dali prvorazredno značenje strahujući od mogućnosti da je Tauber bio metom napada zbog činjenice da je ugledni Židov.

"Dnevni avaz" ovom je incidentu danas posvetio naslovnicu i čak tri prve stranice prenoseći brojne reakcije i osude uključujući onu predsjednika Židovske zajednice BiH Jakoba Fincija, koji je upozorio kako se ovakvo što u Sarajevu nije dogodilo punih 70 godina.

"Ako je napadnut zato što je Židov i što je kao takav eksponiran u našim medijima, jednostavno zato što radi svoj posao, onda bi to bio jako loš znak i za Sarajevo i za BiH", kazao je Finci.


Napad se dogodio u subotu u večernjim satima u jednom kafiću na Baščaršiji i to pred brojnim svjedocima, a sam Tauber danas je kazao za "Oslobođenje" kako se u tom trenutku nalazio u društvu američkih novinara koji rade za "National Geographic" i koji su s njim razgovarali o položaju Židova u BiH.

"U tom trenutku nisam ni znao da sam napadnut"

Napad se dogodio iznenada, a Tauera je zatekao potpuno nespremnog.

"Dok je jedan novinar zapisivao što sam govorio, osjetio sam udarac u rame. U tom trenutku nisam ni znao da sam napadnut. Dok sam se okretao, po glavi me okrznuo drugi udarac i razbio mi naočale", opisuje Tauber ovu situaciju. Uslijedio je i treći pokušaj udarca od kojega se obranio stolcem, a napadač je nakon toga pobjegao.

Oružje kojim je napad izveden krajnje je neobično: napadač je tako na Taubera nasrnuo utegom na kojega je bio zakačen lanac. Tauber je uvjeren kako bi ga ta improvizirana naprava nalik na buzdovan ubila da ga je napadač uspio udariti u glavu.

Policija koja je pozvana nakon napada od šokiranog Taubera nije mogla doznati puno više od ovoga, no opis napadača navodno je dala američka novinarka koja je bila s njim u društvu i vidjela napadača opisavši ga kao "običnu osobu". U kafiću postoji i videonadzor pa je policija preuzela snimke koje su pomogle u identificiranju počinitelja napada.


Dodatnu zbrku izazvala je početna policijska informacija po koji je ovaj napad okvalificiran kao narušavanje javnog reda i mira, poput kakve kavanske tuče.

Iz Tužiteljstva Sarajevske županije naknadno je priopćeno kako je napad ipak okvalificiran kao kazneno djelo. "Tužitelj je dao upute policiji u cilju rasvjetljavanja ovog djela te kažnjavanja počinitelja", kazao je glasnogovornik tužiteljstva Alem Hamzić.

Tauber uspoređivao stradanja BiH muslimana s Holokaustom

Tauberu i dva dana nakon napada nije jasno zašto je bio napadnut i tko je bio napadač, a zna samo da ga nikada prije toga nije vidio. "Moram priznati da ne mogu napad dovesti u kontekst bilo čega", kazao je Tauber, koji slovi kao osoba koja neprestano zagovara toleranciju i suživot te uzajamno pomaganje.

On je uz aktivan angažman u Židovskoj zajednici snažan zagovornik istine o zbivanjima u proteklom ratu u BiH, a posebice o patnjama kojima je tijekom opsade bilo izloženo Sarajevo. Tauber je u javnim istupima bez zadrške uspoređivao stradanja bosanskohercegovačkih muslimana od 1992. do 1995. godine s holokaustom kojemu su u Drugom svjetskom ratu bili izloženi Židovi.


Nedavno je utemeljio i udrugu za promicanje židovske kulture u BiH. "Naša je želja dovesti u Sarajevo milijun turista kako bi vidjeli sarajevsku Hagadu", optimistično je najavio Tauber promičući ovaj projekt.

Zamjenik poglavara Islamska zajednice u BiH Husein Smajić oštro je osudio napad na Taubera ističući kako je riječ o časnom čovjeku.

Napad osudile brojne nevladine udruge

"Naprosto ne mogu i ne želim vjerovati da to dolazi eventualno od nekog Bošnjaka", kazao je Smajić dodajući kako će Islamska zajednica jasno osuditi svakoga za koga istraga pokaže da stoji iza ovog napada.

Napad su osudile i brojne nevladine udruge.

Čelnik Židovske zajednice BiH Finci ističe kako u tj zemlji do sada nije bilo antisemitizma te se nada kako je riječ o izoliranom incidentu jer "ako to ne bi bio slučaj onda to može imati dalekosežne negativne posljedice po sve koji žive u ovoj zemlji".

Upozorio je ipak na brojne negativne komentare što su se nakon napada mogli vidjeti na društvenim mrežama i koji su "odisali mržnjom" prema Židovima. "Stječe se dojam da je u BiH teško ponovno vratiti onaj suživot i toleranciju", kazao je Finci.
 

Pročitajte više