BiH donira 500 tona streljiva Iraku

Foto: PU Zadarska/ilustracija

VLASTI Bosne i Hercegovine donirat će vladi Iraka 500 tona streljiva pridružujući se, na poticaj Sjedinjenih Američkih Država, koaliciji za borbu protiv Islamske države (IS), potvrdio je u ponedjeljak za portal Klix ministar obrane BiH Zekerijah Osmić.

Ministar Osmić je potvrdio kako su u tijeku pripreme za dostavu donacije od oko 15,5 milijuna komada streljiva za iračke oružane snage.

"Od nas je zatraženo da doniramo Iraku streljivo. Pošto smo utvrdili da imamo viška streljiva, prijedlog smo proslijedili Predsjedništvu BiH, koje ga je i odobrilo. Trenutačno su u tijeku tehničke pripreme za realizaciju ove donacije", kazao je Osmić.

16.000 tona viška

Radi se o 15 milijuna komada streljiva promjera 7,9 mm i oko 400.000 komada streljiva promjera 11, 2 mm, koje će Oružane snage BiH dostaviti Iraku. Ovu inicijativu potaknulo je veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država u BiH.

Po Osmićevim riječima, BiH raspolaže sa 16.000 tona viška streljiva kojega bi se vlasti trebale u potpunosti riješiti do 2020. godine. Radi se o streljivu koje je izrađeno u posljednjih 30 godina, koje s vremenom postaje nestabilno i predstavlja opasnost za ljude pa će ga oružane snage BiH uništavati, donirati ili prodavati.

Pročitajte više