Biciklisti ponovno na meti policije: Ili platite 300 kuna, ili riskirajte svoje živote na cesti!

"VRIJEME je za masovni neposluh", pozvali su ogorčeni zagrebački biciklisti, koji su se ponovno našli u situaciji da ih policija bezrazložno kažnjava, i to na nekoliko lokacija u gradu.

Na Facebook stranici Sindikata biciklista danas je osvanuo komentar koji poprilično jasno opisuje situaciju.

"Jutros na nogostupu Kraš-Maksimirski stadion policajci kažnjavaju bicikliste i tjeraju ih da siđu na cestu. Ne treba napominjati da se radi o nogostupu širokom kao cesta u manjim gradovima i na kojem u jutarnjim satima radnim danom, a i u popodnevnim, NEMA pješaka. Komentar policajca: Želite se Bandiću!", stoji u komentaru.

Ogorčeni biciklisti naišli su na probleme i u Selskoj ulici. Jedan nezadovoljni građanin javio se redakciji Indexa s gotovo identičnim problemom kao gore navedenim. Njega je također zaustavio policijski službenik i to zbog vožnje na području gdje nije označena biciklistička staza. Nakon kraće rasprave, pustio ga je s upozorenjem.

Ili riskiraj vlastiti život, ili plati 300 kuna

Zakon o sigurnosti prometa na cestama po ovom je pitanju prilično jasan i kaže: Vozači bicikla dužni su kretati se biciklističkom stazom ili biciklističkom trakom, a ako one ne postoje, što bliže desnom rubu kolnika. Novčanom kaznom u iznosu od 300 kuna kaznit će se za prekršaj vozač ako postupi protivno odredbama ovog članka.

Ništa ne bi bilo sporno da nema jedne činjenice, a to je da biciklisti prema zakonu imaju samo tri mogućnosti. Prva je da se kreću biciklističkim stazama (kojih u velikom dijelu grada nema), druga je da plate kaznu od 300 kuna ako se voze pločnikom, a treća da se kreću kolnikom i tako riskiraju svoje živote.

Vožnja biciklom - luksuz

"Nije dovoljan ni skuplji javni prijevoz i karta od 15 kn u jednom smjeru, nije dovoljan ni skuplji benzin koji prelazi granicu zdrave pameti, nije dovoljan ni PDV od 25% (četvrtine), nije dovoljan prirez gradu, nisu dovoljna sva poskupljenja režija i namirnica. Jednostavno nije dovoljno sve to da bi vlast i gradski oci donosili zakone koji koriste njihovim građanima te iste provodili, nego je dovoljno to da se provode samo oni zakoni koji pune proračun bez obzira na pravednost i logičnost tih zakona i bez obzira na sigurnost i mogućnost građana", ogorčeno nam je poručio jedan biciklist koji je želio ostati anoniman.

Činjenica je da će svi oni biciklisti, koji budu uhvaćeni u vožnji na području koje nije posebno označeno kao biciklistička staza, svoj hobi skupo platiti, bilo novčano, bilo ugrožavanjem vlastite sigurnosti.

Pročitajte više