Biden uvjeren da je moguće riješiti podijeljenost Cipra

Foto: Hina

AMERIČKI potpredsjednik Joe Biden u četvrtak je izrazio optimizam da će Ciprani premostiti razmirice na tom etnički podijeljenom otoku, istaknuvši da je njihova zemlja dobro pozicionirana da postane jedan od glavnih igrača na energetskom tržištu.

Biden, prvi visoki američki dužnosnik koji je posjetio Cipar u više od pola stoljeća, kazao je da je SAD spreman pomoći Cipranima da zaliječe jedan od najstarijih i najtvrdokornijih sukoba u Europi.

"Cipar ima sve preduvjete da postane jedan od glavnih igrača u istočnom Sredozemlju i da to područje preobrazi u novo globalno središte za prirodni plin...moguće je pronaći rješenje koje će ponovno ujediniti Cipar kao federaciju dviju zona i dviju zajednica", rekao je Biden.

Cipar je podijeljen od srpnja 1974., nakon invazije Turske na sjeverni dio otoka. Bio je to odgovor na državni udar ciparskih Grka koji su otok htjeli pripojiti Grčkoj. Rješenje ciparskog pitanja postalo je sve hitnije nakon otkrića golemih zaliha prirodnog plina u podmorju između Cipra i Izraela, a posebice nakon izbijanja ukrajinske krize i posljedica koje bi mogla snositi Europa koja je uvelike ovisi o ruskom plinu.

Pročitajte više