"Bijeli dim je izašao! Habemus pactum!": Srbija i Kosovo napokon postigli dogovor u Bruxellesu!

Foto: Agencija Anadolija

KOSOVO i Srbija postigli su danas u Bruxellesu sporazum. Vlora Citaku, ministrica europskih integracija Kosova i bliska suradnica kosovskog premijera Hashima Thaqija napisala je na svom Twitter profilu da "imamo dogovor".


"Bijeli dim je izašao! Habemus pactum! Sretni", napisala je Citaku.

Visoka predstavnica Komisije za vanjska pitanja i sigurnosnu politiku Evropske unije (EU) Catherine Ashton izjavila je da su pregovori završeni i da su obje strane parafirale tekst.

Europski povjerenik za proširenje Europske unije (EU) Stefan Fuele čestitao je Srbiji i Kosovu na "hrabrosti i posvećenosti", te napomenuo da "dvije strane mogu računati na punu podršku EU na njihovom europskom putu".

Kako prenose srpski mediji, premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je da su prijedlozi Srbije prihvaćeni. "Parafirao sam. Ovo je prijedlog teksta o čijem prihvaćanju ili odbijanju će se izjasniti obje strane u narednim danima“, rekao je Dačić. Srpski mediji tvrde da su u finalnoj verziji teksta prihvaćeni su svi prijedlozi Srbije, točka 9 je nedirnuta i po srpskoj želji modificirana je točka 14.

Budući je sporazum između Kosova i Srbije postignut očekuje se da u ponedjeljak ministri vanjskih poslova zemalja EU šefovima država i vlada EU preporuče da se na Summitu u lipnju Srbiji odobri datum za početak pregovora za ulazak u EU, što je u ovom trenutku najvažnije vrhu Srbije.

Bildt: EU je sila za postizanje mira


Ministar vanjskih poslova Švedske Carl Bildt oglasio se povodom postizanja sporazuma između Srbije i Kosova, izvještava novinar agencije Anadolija (AA).

On je na svom Twitter profilu napisao da sporazum otvara put za "bolje stanje Srba na sjeveru Kosova".

"Oni su značajan dio budućnosti te zemlje... Implementacija sporazuma bi trebala pomoći Srbiji da dobije datum za početak pregovora za ulazak u Europsku uniju (EU), te da Kosovo dobije Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. EU je sila za izgradnju mira", napisao je Bildt.

Devet neuspješnih krugova pregovora

Podsjetimo, razgovori Beograda i Prištine uz posredovanje Catherine Ashton završeni su u srijedu navečer u Bruxellesu bez konačnog dogovora, a obje strane uzajamno su se optužile za neuspjeh devetog kruga pregovora.

"Sve smo prihvatili, ali Priština blokira pregovore",rekao je srpski premijer Ivica Dačić govoreći o pregovorima u Bruxellesu između Srbije i Kosova. "Srbi nisu prihvatili prijedlog, no vremena ima da ga prihvate u danima koji dolaze" rekao je premijer Kosova Hashim Thaci dodajući da je njegova strana prihvatila prijedloge EU, no da je Srbija to odbila. "Dogodilo se ono isto kao i puno puta do sada. Mi prihvatimo, oni odbiju", rekao je Thaci o pregovorima u Bruxellesu.

Pročitajte više