Bild izdao cijelo izdanje bez ijedne fotografije, i učinio je to zbog Aylana

Foto: Twitter

NJEMAČKI Bild izašao je u utorak bez ijedne fotografije, piše Independent. Umjesto opreme slikama, u novinama se mogao vidjeti samo tekst i sivi prostor tamo gdje bi se trebale nalaziti slike.

Najveći tabloid te zemlje tu je odluku donio zbog mnoštva negativnih komentara nakon što su objavili sliku malenog Aylana Kurdija, kojeg je more izbacilo na tursku obalu i koji će zauvijek ostati dokazom sramote i smrti čovječnosti u izbjegličkoj krizi koja na test stavlja suosjećanje i kulturu Europe.

Šokantne fotografije 3-godišnjeg sirijskog dječaka razljutile su mnoge dušebrižnike, fotografija je konačno dala lice tragediji koju svi gledaju, a mnogi se trude ipak je ne vidjeti. U editorialu objavljenom na web stranici Bilda, digitalni urednik Julian Reichelt branio je moć fotografije da šokira, mijenja politike ili javno mnijenje.

"Bez fotografija svijet bi manje mario, oni potrebiti bili bi još nevidljiviji i još više izgubljeni. Mnogi zločini bili bi zaboravljeni bez vizualnih podsjetnika, bez kazne ili isprike koje dovode do učenja i memoriranja. Fotografije su vrisak svijeta", napisao je Reichelt.

Kao i mnoga novinska izdanja, Bild je odlučio objavili sliku Aylana koji leži licem u pijesku na naslovnici.


"Sirijsko dijete leži mrtvo na plaži u Bodrumu, utopio se pokušavajući pobjeći od rata u rodnoj zemlji, umro je na putu u Europu. Slike poput ove postalo su sramotno česte.

Ne možemo ih više podnijeti, no moramo ih pokazati, jer dokumentiraju povijesni neuspjeh naše civilizacije u ovoj izbjegličkoj krizi.

Europa, ovaj nevjerojatno bogat kontinent, bit će kriv ukoliko dopustimo daljnje utapanje djece na našim obalama. Imamo previše brodova, helikoptera i aviona da bismo i dalje gledali ovakve tragedije.

Ova je fotografija poruka cijelom svijetu, neka se konačno ujedini i osigura da niti jedno dijete više ne umre u bijegu.

Naposlijetku, tko smo mi i kakve su naše vrijednosti, ako dozvolimo da se ovakvo što ikad više dogodi?", pisalo je ispod fotografije.

Pročitajte više