Bilderberg 2013.: Što se dogodi na Bilderbergu sastanku, ostaje na Bilderberg sastanku, mediji i javnost zabranjeni!

Foto: Guliver image/Getty images

VIŠE od stotinu najmoćnijih svjetskih pojedinaca okupilo se u luksuznom hotelu Grove pokraj Londona na godišnjem sastanku koji je trn u oku antikapitalističkim prosvjednicima i teoretičarima urote, piše Huffington Post.

Na popisu gostiju Bilderberga, između ostalih, nalaze se predsjednik Googlea Eric Schmidt, direktor Amazona Jeff Bezos, šefica Međunarodnog monetarnog fonda Christine Lagarde i bivši državni tajnik SAD-a Henry Kissinger. Trebao bi doći i britanski premijer David Cameron.

Bilderberg grupa, osnovana 1954. kako bi potpomogla suradnju Europe i Sjeverne Amerike za vrijeme Hladnog rata, održava sastanke važnih političara, mislioca i biznismena jednom godišnje na izdvojenim lokacijama u Europi i Sjevernoj Americi. Ime je dobila po mjestu prvog održavanja - Bilderberg hotelu u nizozemskom Oosterbeeku.

Što se dogodi na Bilderbergu sastanku, ostaje na Bilderberg sastanku. Mediji i javnost nemaju pravo prisustvovanja sastanku. Grupa tvrdi da "ne postoji detaljni dnevni red, ne predlažu se odluke, ne glasa se i ne raspravlja o političkim stajalištima".

No, u ime transparentnosti, grupa sada ima internetsku stranicu, koja navodi sudionike sastanka i teme rasprava, poput ekonomije, vanjske politike SAD-a i trendove u medicinskim istraživanjima.

Objavljivanje ovakvih detalja ne umiruje prosvjednike.

"Kada se skupi 130 vođa Zapada, i mnogi od njih su milijarderi, radi se o ljudima koji su neizmjerno bogati i moćni," rekao je Michael Meacher, zakonodavac britanske Laburističke stranke. "Kada se oni okupe, nisu to sitni razgovori o najnovijim problemima, već planiranje budućnosti kapitalizma na Zapadu."

Neki čak proglašavaju Bilderberg središtem svjetske mreže zavjera. Među prosvjednicima su Alex Jones, radijski voditelj i "razotkrivatelj" istine o 11.9., te bivši profesionalni nogometaš David Icke, koji vjeruje da svijetom vlada rasa gmazova u ljudskom obliku.

Prosvjednici planiraju održati demonstracije ispred hotela dok konferencija u nedjelju ne završi.

Glasnogovornik Bilderberga, Xander Heijnen, kaže da nema ništa zlonamjernog u ovom skupu. "Sastanci proširuju poglede sudionika, pružaju im uvide razmjenjujući iskustva," rekao je. "Razne grupe ljudi sastaju se bez javnih objava o sudionicima i temama razgovora."

Jedan od prosvjednika kaže: "Mi smo ovdje da uništimo parazite koji, izgleda, žele uništiti svijet."

Pročitajte više