Bill Gates i najbogatiji Azijac najveći gubitnici u panici koja potresa tržišta

Foto: Hina

NAJBOGATIJA osoba u Aziji u ponedjeljak je izgubila 3.6 milijarde dolara i tako se popela na vrh ljestvice milijardera kojima aktualna zabrinutost zbog usporavanja u Kini donosi goleme gubitke.

Prema Bloombergovom indeksu milijardera, poduzetnik Wang Jianlin je u ponedjeljak izgubio dvije milijarde dolara na dionicama svoje tvrtke Dalian Wanda Commercial Properties Co. i milijardu na dionicama Wanda Cinema Line Co. Ostatak iznosa do 3.6 milijarde dolara čine gubici u udjelima koje Jianlin ima u raznim privatnim kompanijama.

Prema istom izvoru, 400 najbogatijih ljudi svijeta u posljednjim danima bilježe ukupan gubitak od oko 124 milijarde dolara.

Među milijarderima koji su uz  Wanga izgubili više od milijarde dolara su Bill Gates čije se bogatstvo umanjilo za 3.2 milijarde dolara i osnivač Inditexa SA Amancio Ortega koji je siromašniji za 1.5 milijarde i ujedno najveći gubitnik među europskim bogatašima.

Usprkos kolosalnom gubitku po svim mjerilima, Wang još uvijek posjeduje bogatstvo procijenjeno na 31.2 milijarde dolara.

Pročitajte više