Bin Laden rekao djeci: Mirno živite u Europi i SAD-u te steknite dobro obrazovanje

ČINI se kako ubijeni vođa al-Qaide nije želio da njegova djeca i unučad slijede njegov put. Šurjak Osame bin Ladena, Zakaria al-Sadah, je izjavio da je vođa al-Qaide kazao svojim potomcima da "odu u Europu i Ameriku te steknu dobro obrazovanje" te je dodao da nije želio da ga slijede u "svetom ratu".

"Svojoj djeci je rekao: Odite u Europu i Ameriku i steknite dobro obrazovanje", citirao je Bin Ladenove riječi za Sunday Times al-Sadah čija je sestra, Jemenka Amal, bila peta žena vođe al-Qaide. Bin Ladena su u Pakistanu ubili američki vojnici u ožujku prošle godine.

Djeca proživjela traumu


Al-Sadad je u studenom prvi puta vidio sestru nakon što je u američkoj akciji u Abbottabadu ranjena u koljeno. Od tada se nekoliko puta s njom susreo uz stalno prisustvo čuvara. S Bin Ladenom su u pakistanskom kompleksu živjele tri žene i devetero djece, od kojih su neki bili unučad.

Oni su već mjesecima u pritvoru u trosobnom stanu u Islamabadu pod prismotrom pakistanske obavještajne službe. Al-Sadah tvrdi kako su djeca još uvijek traumatizirana zbog toga što su vidjeli akciju američke elitne postrojbe i ubojstvo vođe al-Qaide.

Ne puštaju ih iz Pakistana

Pakistanska komisija koja istražuje američku akciju je u listopadu dozvolila ulazak članova Bin Ladenove obitelji u državu te je al-Sadeh odletio u Islamabad kako bi Amal i njezinu djecu odvezao kući. No, pakistanske vlasti su joj zabranile odlazak iz države.

Pročitajte više