Biskup Košić ponudio "istinu o Bleiburgu" pa pozvao na lustraciju neistomišljenika

Screenshot: HDZ/YouTube

PRVI SISAČKI biskup Vlado Košić održao je jučer govor na Okruglom stolu povodom 70. obljetnice pokolja u Bleiburgu i ponudio svoja gledišta o aktualnom javnom diskursu prema ratnom zločinu kojeg je počinila Narodnooslobodilačka vojska Jugoslavije.

Košić je u govoru ošinuo hrvatske ljevičare, optuživši ih da su sve manje socijaldemokratski, a sve više neokomunistički, što je potkrijepio činjenicom da je Hrvatski sabor 2012. godine odustao od pokroviteljstva komemoracije i "već tri godine nema službenih predstavnika države na obilježavanju nacionalne tragedije."

Grabar-Kitarović prva

"Ove će godine, hvala Bogu, predsjednica republike preuzeti pokroviteljstvo i sama osobno sudjelovati na komemoraciji te tragedije. To će ujedno biti i prvi puta da se na tom skupu pojavljuje najviši predstavnik vlasti RH, no kako vidimo, to nailazi na veliki otpor snaga koje su i dovele do odbacivanja pokroviteljstva Sabora nad komemoracijom u Bleiburgu. Naime, treba uvidjeti da je sam korpus danas podijeljen po tom pitanju koje ne bi smjelo biti ideološko i političko, nego prije svega humano i osobno pitanje," ocijenio je biskup.


"Riječ je o podmuklom ubijanju više desetaka tisuća, a neke procjene govore i o nekoliko stotina tisuća zarobljenih hrvatskih vojnika te moguće još toliko civila među kojima je mnogo žena i djece. Kada to znamo, pitamo se kako je moguća bilo kakva apologija tih zločina, čime je ona argumentirana zar je moguće pobiti 300-400 tisuća nenaoružanih, izgladnjelih i bolesnih ljudi s argumentom da je to opravdana osveta pobjednika," dodaje Košić da bi odmah nakon iznošenja upitnih brojki rekao kako je potrebno "inzistirati na istini, ma koliko ona bila bolna".

Zakon protiv "negacionizma" i zakon o lustraciji

"Ona se, međutim, ne želi priznati, a mnogi koji znaju šute i još uvijek je se boje otkriti. Tu se vidi sav užas komunističke diktature koji je impregnirao naše hrvatsko društvo, kako ne bi samo zločinci, nego i žrtve ne govorili o tim strahotama. Ipak, ta se istina sve više probija na vidjelo jer je zbog različitih motiva teško doći do spoznaja. No, na temelju tih otkrivenih spoznaja, kojih je sve više, može se neki mozaik i konstruirati o užasu tih zbivanja koja danas opterećuju hrvatsko društvo. Smatram da bi nova vlast morala donijeti zakon protiv 'negacionizma' prema kojem ne bi bilo dopušteno nijekati zločine komunizma, kao što se ne bi smjeli nijekati niti zločini Holokausta ili nacizma i fašizma. Ja mislim da bi takav zakon trebao sadržavati zabranu isticanja znaka crvene petokrake zvijezde, što opet s druge strane odgovara zabrani simbola nacizma odnosno fašizma," nastavio je Košić i potom pozvao na donošenje zakona o lustraciji.

"Potrebno je donijeti zakon o lustraciji, da se barem očisti hrvatsko društvo od nositelja represivnih aktivnosti nad našim narodom, u razdoblju od '45. do '90. godine, a prije toga mislim na sudjelovanje u političkom životu i obnašanju djela državnih i lokalnih vlasti u sudstvu, vojsci i politici. Lustracija bi se trebala provesti i u medijima koji su često trube vladajućih, a nisu tražitelji istine niti glasnogovornici naroda," prosudio je na kraju govora Košić.

Pročitajte više