Biskup Uzinić zaprijetio Vladi: Zadiranje u Ispovjednu tajnu je protuustavno i suprotno Ugovoru s Vatikanom!



"ISPOVJEDNA tajna ne dopušta nikakav izuzetak, a što znači da sve ono što je svećenik čuo u ispovjedi ostaje trajno „zapečaćeno“ sakramentom i ni u kojem slučaju ne može biti temelj za prijavu. Nije mi poznato postoje li negdje ovakva praksa. Moguće da takva praksa postoji u kojoj totalitarnoj državi koja niječe vjerske slobode. Republika Hrvatska, bar do sada, nije pripadala takvim državama", rekao je dubrovački biskup Mate Uzinić komentirajući prijedlog novog kaznenog zakona prema kojem svećenici, ali i odvjetnici moraju prijaviti kazneno djelo.

Suprotno Ustavu i Ugovoru s Vatikanom

"Dakle, kod odvjetnika i kod ispovjednika nemaju obavezu prijaviti kazneno djelo koje se ranije dogodilo", rekao je na sjednici Vlade Zoran Milanović dodavši da svećenici i odvjetnici ako imaju saznanja o planiranom kaznenom djelu, onda ih to ne štiti.


"Dakle, to moraju spriječiti!", rekao je Milanović. Prema dubrovačkom biskupu sve je to zadiranje u vjerska pitanja te je čak zaprijetio da bi u tom slučaju Hrvatska bila država u kojoj se ne poštuju vjerske slobode.

"Ta bi praksa bila u suprotnosti s Ustavom Republike Hrvatske, čl. 40, a i s Ugovorom između Svete stolice i Republike Hrvatske o pravnim pitanjima, čl. 8, st. 2. Budući da je premijer nakon posjeta papi rekao da neće biti revizije ugovora sa Svetom stolicom – ugovori ne određuju samo financijska pitanja kako se u javnosti može dobiti dojam – mislim da je ovdje riječ o očitom nepoznavanju crkvenih propisa i da će se uočiti pogreška prije izglasavanja u Saboru i stupanja na snagu ovakvog zakona", napisao je dubrovački biskup Uzinić na svom Facebook profilu.

Trajno zapečaćeno

"Ono što je svećenik čuo u ispovijedi ostaje trajno 'zapečaćeno' sakramentom", zaključio je na kraju Uzinić. 

Pročitajte više