Biskup koji je držao misu za šatordžije: Na vrhu hrvatskog stabla niču truli, bezukusni, gorki plodovi

Foto: Hina

ZAGREBAČKI pomoćni biskup Ivan Šaško predvodio je u subotu u Zagrebačkoj katedrali misu za domovinu, na kojoj su se okupili i brojni hrvatski veterani kojima je Šaško poručio kako su sa sobom donijeli radost i čežnju za hrvatskim zajedništvom.

Misa je održana u povodu 20. obljetnice vojno-redarstvene akcije "Bljesak" te za sve poginule i stradale u Domovinskom ratu, a uoči "Skupa zajedništva 100 posto za Hrvatsku – Zajedno do pobjede" na Trgu bana Josipa Jelačića, u organizaciji šatoraša koji prosvjeduju u Savskoj ulici.

Biskup Šaško u propovjedi je govorio o pročišćavanju kao procesu koji dovodi do veće snage i obilja plodova, "na osobnoj razini često ju zovemo katarzom, a na društvenoj razini lustracijom. "Lustracija, pročišćavanje, u tijeku je i danas u Hrvatskoj, no pitanje je što se pročišćava", poručio je.

Za hrvatske veterane rekao je kako su obranili istinske vrijednosti hrvatskoga društva, da i danas traže zajedništvo i upozoravaju nas da "na hrvatskome stablu niču čudni plodovi, još čudnijih oblika". "Neki su bezukusni, neki bezbojni, neki gorki, a neki truli. U visinama hrvatskoga stabla susrećemo plodove koji su nagriženi trulošću i otrovom one ideologije koja je hranila komunistički režim. Hrvatski su veterani osvijetlili neistine i dali istini da se razgrana, pročišćujući tamu prošlosti i unoseći svježinu do debla hrvatske radosti. No, s vremenom su shvaćali da se lustracija perfidno primijenila na njih", istaknuo je Šaško.

Dodao je kako su veterani očitovali suprotnost neistinama i strahu, "dvjema polugama kojima vladaju totalitarizmi raznih predznaka", iako se o njima, naglasio je, govori rječnikom uvreda i želi ih se ocrniti u vlastitom narodu. Namjerno se, ustvrdio je, stvara dojam kako nije jasno što "branitelji traže", kako ne znaju artikulirati zahtjeve i ciljeve, kako nisu dorasli političkomu trenutku.

"Jarko svjetlo nad njima, nad pojedincima, ne dopušta vidjeti ostale probleme, a oni skoro 200 dana borave na cesti i osjećaju kako se režu grane koje su sposobne donijeti dragocjene plodove i pokazivati istinske hrvatske vrijednosti izrasle na stablu kršćanske kulture", poručio je Šaško.

Pročitajte više