Biskupi ne odustaju od rasprave o Zdravstvenom odgoju: Kao da govorimo stranim jezicima, dijalog je jedini izlaz

Foto: Tomislav Kristo/Cropix

ČLANOVI Hrvatske biskupske konferencije jedinstveni su u stavu koji su zauzeli kad je u pitanju Zdravstveni odgoj, odnosno njegov četvrti modul. Pozivaju na dijalog.

''Sigurno je da smo u tome jedinstveni, to je naše propovijedanje, to je naš životni stav i tu nema bitnih razlika'', rekao je varaždinski biskup Josip Mrzljak dodavši kako je sukob između Crkve i aktualne vlasti po pitanju Zdravstvenog odgoja otišao predaleko.

''Mislim da je sve to pretjerano i previše i čini mi se kao da se ponekad ne razumijemo. Kao da govorimo stranim jezicima. Čini mi se da je dijalog jedini izlaz druge nema'', kazao je Mrzljak koji vjeruje da će na kraju do njega i doći. ''Svakako, pa to uvijek dolazi i u povijesti kakvi god sukobi bili. Uvijek dolazi do dijaloga i to se onda riješi'', naglasio je Mrzljak.

"Kažu da je svađa govor gluhih"

Dubrovački biskup Mate Uzinić naglasio je kako Crkva nije protiv uvođenja Zdravstvenog odgoja, čak ni protiv spornog četvrtog modula. ''Ali jesmo protiv toga da vjernici nemaju prava da se u tom četvrtom modulu čuju ona uvjerenja koja oni imaju. Znači da oni imaju pravo kao i drugi da se njihov vrijednosni sustav prenosi njihovoj djeci, a ne da im se nameće neki sustav koji je protivan njihovom sustavu'', poručio je Uzinić te se osvrnuo i na izjave ministra znanosti, obrazovanja i sporta Željka Jovanovića koje je adresirao prema Crkvi.

''Ja se nemam što ljutiti ni na Jovanovića ni na nikoga, niti je ljutnja pravi odgovor. Pravi odgovor bi bio međusobni dijalog i razgovor. Da čujemo jedni druge. Znate, kažu da je svađa govor gluhih, ovdje ima elemenata govora gluhih, ali mislim da se Crkva ne postavlja kao gluha strana''.

U tom svjetlu Uzinić je komentirao i jučerašnji napad dimnom bombom na Sjemenište u Splitu. ''Ja ne vjerujem da je to nešto planirano, ali ako se u jednom ozračju stvaraju tenzije koje nisu dobre, a takve tenzije postoje u društvu, mislim da se i vi novinari morate upitati je li to ozračje posljedica vašeg djelovanja. Dakako da se u tom ozračju onda mogu dogoditi ekscesi poput ovog. Ja vjerujem da je ovo eksces koji nije namjeravan ni planiran'', dodao je Uzinić.

''Nismo mi ovo nametnuli, nego je to nametnuto, a mi izražavamo svoje mišljenje"

Gospićko - senjski biskup Mile Bogović poručio je pak kako Crkva nije ni na kakvom frontu niti želi voditi bilo kakve bitke s vladajućima. ''Želimo razgovor sa svakim, ali u prvom redu mislim da to nije pitanje nas kao hijerarhije nego pitanje roditelja. Neka oni kažu koji će oni odgoj imati, a ako se opredijele za ovo ne možemo mi njima niti hoćemo nametati silu'', istaknuo je Bogović te dodao kako mu je žao što država misli da Crkva nije za dijalog.

''Nismo mi ovo nametnuli, nego je to nametnuto, a mi izražavamo svoje mišljenje. Ako hoće netko s nama razgovarati mi smo tu, ali u prvom redu mislim da je potrebno da se razgovara s roditeljima'', zaključio je Bogović.

Pročitajte više