Biskupi o slučaju Perković: Hrvatska se nije smjela upustiti u preispitivanje već završenih pregovora

Foto: Arhiva

NJEMAČKA savezna policija raspisala je tjeralicu za bivšim UDBA-šem Josipom Perkovićem kojeg traži zbog 30 godina starog ubojstva emigranta i nekadašnjeg direktora "INA-Marketinga" Stjepana Đurekovića i povećala je nagradu na 12.000 eura. Katolička crkva pridružila se prozivkama vladajućih da žele mijenjati zakon kako Perkovića ne bi morali izručiti Njemačkoj.

Iz komisije "Iustitia et pax" stižu kritike na namjeru Vlade da revidira Zakon o pravosudnoj suradnji sa zemljama članicama Europske unije.

Od Vlade traže da sporni zakonski prijedlog povuče kako Hrvatska ne bi u Europsku uniju ušla pod sumnjom i sa stigmom zaštitnika ideoloških zločina iz vremena komunizma. "Hrvatska se nije smjela upustiti u preispitivanje već završenih pristupnih pregovora", istaknuo je predsjednik Komisije, biskup Vlado Košić.

Šteta je već napravljena, no u 'Iustitiji et pax' nadaju se da će u Vladi prevladati razboritost i da će povući takozvani Perkovićev zakon iz procedure.

Podsjetimo, Vlada je u zakon stavila vremensko ograničenje prema kojem Hrvatska neće postupati prema Europskom uhidbenom nalogu za kaznena djela počinjena prije kolovoza 2002. godine. O ovom zakonskom prijedlogu trebalo se glasovati u Saboru prošli tjedan, no zbog kritika iz Bruxellesa, ono je odgođeno za ovaj tjedan.

U Bruxellesu naime postoje tumačenja da smo ovo ograničenje trebali najaviti u pregovorima prije zatvaranja poglavlja o pravosuđu i da ga sada ne možemo konzumirati.

Pročitajte više