Biskupi pozvali na otpor protiv Zakona o potpomognutoj oplodnji: "Do kraja godine počinje skupljanje potpisa za referendum"

HRVATSKI biskupi su blagdan Velike Gospe iskoristili kako bi tisućama ljudi proširili propagandu u Saboru donesenog Zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji.

Čini se kako su pomogli udrugama Vigilare i "I ja sam bio embrij" koje su nakon donošenja zakona u Saboru najavili da će krenuti u prikupljanje potpisa za raspisivanje referenduma o tom pitanju.  Na svojim internetskim stranicama tvrde kako ih je više od 133 tisuća, a imaju jasan cilj i viziju Hrvatske "kao države u kojoj svako začeto dijete ima pravo na život, pravo na tatu i mamu, države koja poštuje prava i dostojanstvo djeteta prije i poslije njegova rođenja".

Tvrde da im Sabor nije ostavio druge opcije "već iskoristiti pravo koje nam kao građanima daje Ustav Republike Hrvatske i referendumom srušiti ovaj zakon". "To je svakako moguće napraviti jer više nismo 'šutljiva većina'", napisali su iz udruge Vigilare.

"Potpise za referendum počinjemo skupljati do kraja godine"

Voditelj građanske inicijative "I ja sam bio embrij" Krešimir Miletić kazao je za Index da ne čude izjave biskupa, jer oni ne mogu biti "kontradiktorni sami sebi", odnosno da su branili stavove koje Crkve zagovara. Dodaje da u ljetnom vremenu nisu željeli skupljati potpise za referendum.

"Krenut ćemo prikupljati potpise kada procijenimo da će to biti najizvodljivije. Tijekom rujna ćemo objaviti kada će to biti, ali sigurno do kraja ove godine", rekao nam je Miletić te dodao kako će im u prikupljanju potpisa, zbog svoje infrastrukture, pomoći Crkva. "Potporu su najavili i HDSSB u Slavoniji, HDZ, HSP dr. Ante Starčević i još neke stranke", kazao nam je Miletić te dodao da je vlas zakon donijela u ljetno vrijeme zato što je tada najteže skupiti potpise.


No uvjeren je da će, kada jednom počnu skupljati, lako prikupiti dovoljan broj za referendum. "Ako smo već u 500 župa uspjeli skupiti 133 tisuće potpisa to znači da Crkva ima dovoljnu infrastrukturu za provesti ovu akciju", kazao je Miletić. Udruga je već jednom prikupljala potpise u župama za inicijativu protiv Zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji. Miletić očekuje da će vlast pokušati opstruirati provođenje referenduma, kada se već skupe dovoljan broj potpisa.

"Pobačaj je zločin"

Danas su u marijanskim svetištima biskupi napali Zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji. "Petak 13. srpnja 2012. godine crni je petak za Hrvatsku jer je politika dirnula dostojanstvo ljudskog života usvajanjem Zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji", rekao je u aljmaškom marijanskom svetištu đakovačko-osječki nadbiskup Marin Srakić te dodao da sloboda kao nova religija može samo odmoći čovjeku, "jer zanemaruje činjenicu da se čovjek ne može igrati Boga, bez obzira na svu razinu znanosti i napretka". "Medicinski pomognuta oplodnja dira upravo u takve odnose, a pobačaj je zločin", žustro je vjernicima poručio Srakić.

Splitsko-dalmatinski nadbiskup Marin Barišić pridružio se Srakićevoj kritici abortusa i medicinski potpomognute oplodnje. "Nažalost, često se čuje, a što nije ni logično ni etično, 'ja osobno ne bih nikada učinio pobačaj niti su mi bliska ova prava nekog bračnog i obiteljskog zajedništva, ali oni koji to žele neka imaju slobodu i pravo na pobačaj, medicinski pomognutu oplodnju i slično'", rekao je Barišić i dodao kako su te radi samo o pravu žene, majke ili roditelja već i o pravu njihovog djeteta.


"I dijete ima svoje temeljno i neotuđivo pravo na život i nitko mu ga ne smije oduzeti, a najmanje njegova majka jer dijete nije tumor, tumor koji ugrožava, već novi ljudski život koji donosi radost i ima sva prava", rekao je Barišić. Malo uvijenije o Vladinim potezima i obitelji govorio je u Mariji Bistrici zagrebački nadbiskup Josip Bozanić.

"Čuvajmo naše hrvatske katoličke obitelji"

"Obitelji su naše bogatstvo, djeca su naš blagoslov i obećanje budućnosti. Stoga, trebamo graditi obitelji i čuvati naše hrvatske katoličke obitelji, jer obitelji su one koje u ovo vrijeme jedine mogu očuvati naš hrvatski narod od razaranja i uništenja", rekao je Bozanić i dodao da živimo u ideologiji "relativizma koja žele sve iznivelirati, koja želi razoriti upravo obitelj, jer osjeća da je tu naša snaga". "Ne dajmo se, čuvajmo naše hrvatske katoličke obitelji", zaključio je Bozanić.

Ostaje vidjeti hoće li ove poruke pomoći u skupljanju potpisa za raspisivanje referenduma o Zakonu o medicinski potpomognutoj oplodnji, no očito je da će udruge imati veliku podršku Crkve u svojim nastojanjima da sruše taj zakon.

Pročitajte više