Bivši ekonom mariborske nadbiskupije osuđen na dvije godine zatvora zbog poticanja na prijevaru

Foto: Seebiz

NEKADAŠNJI glavni ekonom mariborske nadbiskupije, svećenik Mirko Krašovec, osuđen je u petak na dvije godine zatvora.

Okružni sud u Celju još nepravomoćnu presudu izrekao mu je zbog poticanja na prijevaru na štetu fondova Europske unije prilikom obnove dvorca Betnava u vlasništvu Katoličke crkve, preko građevinskog poduzeća Vegrad koje je u međuvremenu otišlo u stečaj.

Nadbiskupija Maribor je europska sredstva isplaćena preko državnog proračuna već vratila, a Krašovec je u međuvremenu slanjem u izolaciju u jedan austrijski samostan kažnjen i od crkvenih vlasti zbog svoje uloge u propasti crkvenih fondova Zvon 1 i Zvon 2 koja su otišla u stečaj, a ostali su dužni nekoliko stotina milijuna eura bankama.

Svoje ostavke zbog spomenute afere mariborskih financijskih holdinga papi Franji dali su krajem srpnja mariborski nadbiskup Marjan Turnšek i ljubljanski nadbiskup Anton Stres.

Državni tužitelj je u procesu protiv Krašovca zbog prijevare prilikom obnove dvorca Betnava tvrdio da je on cijelo vrijeme imao aktivnu ulogu u dogovaranju građevinskih poslova s Vegradom, koji je krivotvorio građevinsku dokumentaciju kako bi dobio sredstva iz fondova EU-a, dok je Krašovec izjavio da je nedužan te da je žrtveno janje u aferi oko propasti financijskih holdinga koje je osnovala mariborska nadbiskupija.

Pročitajte više