Bivši kancelar Helmut Schmidt: Merkel je sama kriva što je uspoređuju s Hitlerom

BIVŠI njemački kancelar Helmut Schmidt sinoć je na televiziji ZDF imao gostovanje za pamćenje. Vitalni 93-godišnjak tijekom emisije je zapalio četiri cigarete, a onda je "opalio" po Angeli Merkel.

Kazao je kako je Merkel sama kriva što je često uspoređuju s Hitlerom. "Ona je preveliki nacional-egoist i na jedna centralistički način pokušava riješiti krizu u Europi. Na određeni način je sama kriva što joj europske novine na ruku često montiraju kukasti križ. Dva puta se u povijesti pokušavalo Europom upravljati iz jednog centra. Prvi put je pokušao Napoleon, drugi put Hitler. Trećeg neće biti. Njemačka mora odustati od želje da bude centar Europe", poručio je Schmidt.

Schmidt, poznati protivnik neoliberalnog kapitalizma, osvrnuo se na današnju situaciju u globalnom financijskom sustavu. "Danas je na sceni zvjerski kapitalizam. Osim njega tu su još i zvjerski islamizam, zvjerski socijalizam i zvjerski feudalizam. Moramo vratiti etiku u banke i kontrolu nad financijskim sektorom", kazao je Schmidt.

Pročitajte više